Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Judecătoarea Rodica Berdilo solicită CSM…

Judecătoarea Rodica Berdilo solicită CSM să ia atitudine față de faptul că este denigrată public

Rodica Berdilo

Magistrata Rodica Berdilo de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, care a adoptat hotărârea privind invalidarea alegerilor locale noi din Chișinău, a scris o cerere prin care solicită Consiliului Superior al Magistraturii să ia o atitudine față de faptul că este denigrată public. Declarația a fost făcută de președintele CSM, Victor Micu, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8 cu Mariana Rață.

„Rodica Berdilo a scris o cerere prin care solicită CSM să ia atitudine față de faptul că este denigrată. Mai mulți actori din mass-media și poate nu din mass-media, comentează, și au acest drept. Dar dacă citiți comentariile, e scris într-un limbaj foarte vulgar și atentează la demnitatea și persoana ei. Nu știu dacă au mai fost așa descrieri și așa comentarii față de alți judecători”, a spus președintele CSM.

Victor Micu a mai precizat că cererea judecătoarei Rodica Berdilo urmează a fi examinată la următoare ședință a Consiliului: „Dacă CSM va constata prin interpretarea comentariilor, poate lua atitudine și să explice dacă vreun jurnalist a scris vreun comentariu sau interpretarea prin care încalcă demnitatea și onoarea judecătoarei și vom sesiza Consiliul de Presă”.

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, s-au solidarizat și au adresat un mesaj public prin care își exprimă, „regretul profund referitor la mesajele denigratoare lansate în spațiul public în adresa justiției și a judecătorilor”, bazate pe faptele și argumentele expuse în hotărârea de invalidare a alegerilor, adoptată de Rodica Berdilo. Aceștia califică drept „campanie de denigrare”, informațiile apărute în spațiul public referitor la magistrata Berdilo. Colegii magistratei se pronunță împotriva „linșajului mediatic și atacului la persoană a judecătorilor, precum și împotriva tentativelor de influențare a judecătorilor de natură politică, mediatică și de orice altă natură”.