Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Infracțiune dirijată de un deținut…

Infracțiune dirijată de un deținut al Penitenciarului nr. 13: activitatea grupului infracțional, deconspirată

sursa: Poliția R. Moldova

Activitatea unui grup infracțional, dirijat de un deținut al Penitenciarului nr. 13 de la Chișinău, a fost deconspirată de procurorii oficiului Nord al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații (INI).

Potrivit procurorilor, deținutul de 38 de ani, originar din Azerbaidjan, care pe parcursul ultimelor șapte luni se află în Penitenciarul nr. 13 pentru comiterea unui omor, fiind în detenție ar fi șantajat și pretins de la un bărbat de 60 de ani din municipiul Bălți, 10 mii de euro.

Deținând ilegal telefon mobil în penitenciar, bărbatul i-a ordonat unui amic din Azerbaidjan să se deplaseze în Moldova și să estorcheze prin șantaj, cu titlu de recompensă pentru detenția sa, 10 mii de euro. Executorul actului de șantaj, un bărbat de 33 ani, venit recent în Moldova, a estorcat de la victimă și rudele acestuia, prin amenințări cu violență și omor, în trei tranșe, sume bănești.

Potrivit PCCOCS, pe 20 iulie curent, infractorul a fost reținut în momentul în care primea ultima tranșă, în sumă de 60 de mii de lei. Pe 22 iulie curent, executorul actului de șantaj a fost arestat pentru 30 de zile.

Potrivit legii, șantajul comis de un grup criminal organizat se pedepsește de la 7 până la 10 ani de închisoare.