Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Încă un judecător s-a răzgândit…

Încă un judecător s-a răzgândit și își retrage cererea de demisie

După o serie de demisii din sistemul judecătoresc, mai mulți magistrați s-au răzgândit la un moment dat să mai plece din funcție și și-au retras cererile de demisie. Este și cazul judecătorului Tudor Berdilă de la Curtea de Apel Cahul, demisia căruia a fost acceptată pe 13 noiembrie de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Berdilă s-a răzgândit cu privire la plecarea sa din sistem, iar pe agenda ședinței din 27 noiembrie a CSM se află o chestiune cu privire la retragerea cererii de demisie a acestuia.

Tudor Berdilă/magistrat.md

Tudor Berdilă și-a început cariera de judecător în anul 2006 la Judecătoria Cantemir. În 2009 a fost numit în funcția de președinte al Judecătoriei Cantemir pe un termen de patru ani. Ulterior, în 2014, Tudor Berdilă a fost numit pe un termen de încă patru ani în funcția de președinte al Judecătoriei Cantemir. La 27 decembrie 2016, Tudor Berdilă a fost desemnat pentru exercitarea atribuţiilor judecătorului de instrucţie la Judecătoria Cahul, sediul Cantemir, pentru perioada 01 ianuarie 2017-31 decembrie 2017.

Din noiembrie 2017, Berdilă a activat în calitate de judecător la Curtea de Apel Cahul. Cererea de demisie a fost examinată în lipsa sa și a fost acceptată de membrii CSM.

Alături de retragerea cererii de demisie a magistratului Tudor Berdilă se mai află încă două astfel de retrageri, din partea a doi judecători de la Curtea Supremă de Justiție. Este vorba de magistrații Tatiana Vieru și Valeriu Doagă, care și-au dat demisia pe 6 noiembrie curent. După ce demisia acestora a fost acceptată de CSM, cererile au fost transmise spre aprobare și la Parament, doar că acestea nu au fost examinate de deputați pentru că CSM a solicitat retragerea acestora.

În noiembri curent mulți judecători au depus cereri de demisie din funcție. Ar putea urma şi alte plecări, inclusiv din rândul angajaţilor instanţelor, care susţin că, după reforma salarială, au fost informaţi că vor primi mai puţini bani. Temerea acestora este însă negată de reprezentanţii Ministerului Finanţelor, care susţin că nu vor exista bugetari care să primească în 2019 mai puţini bani decât în acest an, 2018.

Ultimul val de plecări din sistem a judecătorilor a avut loc în 2016, atunci când, după ce au aflat că autoritățile pregătesc uniformizarea sistemului de pensiii, mai mulți magistrați „cu nume” au ales să plece din sistem, pentru a se pensiona în condiții privilegiate.

Foto: TV8.md