Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Încă doi candidați s-au înscris…

Încă doi candidați s-au înscris în concursul pentru funcția de judecător la CC, organizat de CSM

Sursă foto: tvrmoldova.md

După ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis prelungirea concursului pentru ocuparea a două fotolii vacante de judecător la Curtea Constituțională (CC), pe lângă cei 14 pretendenți, în cursă s-au mai înregistrat încă doi. Este vorba despre Boris Negru și Ciprian Valah.

Update. 23 iulie: În competiție s-a înscris și avocata Angela Istrate. Respectiv, în total, 17 persoane candidează la două fotolii de judecător constituțional din partea CSM.

Boris Negru este profesor universitar la Universitatea de Stat din R. Moldova, doctor în drept. În CV-ul său, la activitate profesională, Negru trece mai multe funcții pe care le-a ocupat în instituțiile de învățământ, printre care cele de prorector, lector și profesor universitar. În perioada 1990 – 1994, Negru a fost conducător al grupului de lucru pentru elaborarea proiectului Constituției R. Moldova.

„Astăzi, fiind în ajunul Aniversării a 25 de ani de la adoptarea Constituției R. Moldova, constatăm cu regret, că regimul constituțional al statului nostru este afectat serios și e nevoie de o activitate creatoare a tuturor membrilor societății pentru a-l scoate din impas”, a precizat Negru în scrisoarea de motivare.

Ciprian Valah ocupă funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. În CV-ul său, Valah precizează că deține experiență profesională în calitate de lector universitar, precum și în calitate de avocat. Pretendentul la funcția de judecător constituțional a mai activat în calitate de șef al Direcției relații economice internaționale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, dar și asistent judiciar la Curtea Supremă de Justiție.

„Consider că am o experiență profesională necesară pentru a exercita această funcție și îndeplinesc condițiile de eligibilitate prevăzute de lege. Astfel, am acumulat o experiență suficientă în domeniul dreptului în calitate de lector universitar, avocat și funcționar public, iar în prezent judecător, pentru a exercita cu profesionalism și demnitate funcția de magistrat la CC”, declară Ciprian Valah în scrisoarea de motivare depusă la CSM.

Anterior, în concursul organizat de CSM erau înregistrați alți 14 candidați: Teodor Cârnaț, Vladimir Grosu, Oleg Potârniche, Sergiu Băieșu, Eduard Boișteanu, Mihai Corj, Tatiana Răducanu, Eduard Ababei, Andrei Coca, Domnica Manole, Alexandru Spoială, Serghei Țurcan, Iulia Sîrcu și Ghenadie Eni.

Dosarele celor 16 pretendenți la fotoliul de judecător al Curții Constituționale vor fi examinate de membrii CSM la 30 iulie.