(foto) Procurorul care a cerut 12 ani de închisoare pentru tânăra din Strășeni care crește 5 copii

Vasile Golban, procuror în cadrul Procuraturii Strășeni este acuzatorul de stat care a instrumentat dosarul Victoriei Pruteanu, condamnată joi, 21 ianuarie, la 3 ani și opt luni de închisoare cu executare de către judecătoarea Mihaela Grosu-Gavriliță. Golban a cerut instanței 12 ani de închisoare cu executare pentru tânăra care crește 5 copii, inculpată pentru că și-a ucis soțul.

Vasile Golban este procuror în cadrul Procuraturii r. Strășeni din 6 septembrie 2011. În 2013, acesta a fost atestat de Colegiul de calificare. Membrii Colegiului au constatat că pe parcursul perioadei de atestare, procurorul a fost încurajat o dată şi nu a fost sancţionat disciplinar, fiind atestat cu opt voturi pro și niciunul împotrivă. În luna august 2014 cu prilejul aniversării a XXIII-a de la proclamarea Independenţei R. Moldova acestuia i-a fost oferită Diploma de Onoare a Procuraturii de categoria III.

Avocat: Procurorul nu a fost obiectiv
Golban a fost acuzatorul de stat care a condus urmărirea penală în cazul Victoriei Pruteanu, condamnată de Judecătoria Strășeni la 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Pe parcursul examinării dosarului, spune Ion Gumeniuc, unul din avocații tinerei condamnate, procurorul, nu a fost obiectiv. „A condus urmărirea penală cum dorește el, dar nu cum spune legea. Nu a fost obiectiv. A încercat s-o închidă când a văzut că noi începe să demonstrăm că vina o poartă statul și autoritățile locale pentru tot ce s-a întâmplat”, precizează avocatul.

Vasile Golban locuiește în or. Strășeni, cu chirie. Conform declarației sale cu privire la venituri și proprietate pe anul 2014, acesta nu deține decât un lot de teren agricol, pe care-l deține din 2006. Din salariul de procuror, acesta a adus acasă 81 mii de lei. Soția sa, care activează în cadrul Asociației Obștești „Lari-Gret”, care are ca scop declarat educaţia estetico creativă, intelectuală şi orientare profesională a copiilor de vârstă preşcolară şi preuniversitară de unde a avut un venit, în 2014, de 5850 de lei.

Procuror: “Ea nu a manifestat căință activă”
Solicitat de ZdG, acuzatorul de stat a menționat că și-a motivat cererea de a o condamna pe Victoria Pruteanu la 12 ani de pușcărie pentru că aceasta a refuzat să-și recunoască vina și nu s-a căit pentru fapta sa. “Am motivat anume prin faptul că ultima (tânăra condamnată, n.r.) nu-și recunoștea vina. Trebuie să cunoașteți că infracțiunea dată este una extrem de gravă care prevede până la 15 ani, respectiv am solicitat pedeapsa în cauză, una medie, anume din considerentele că ea nu a manifestat căință activă, respectiv nu și-a manifestat regretul față de fapta comisă și nu acordă nu că ajutor material cum a scris mass-media, dar cel puțin moral să fie alături de succesorul victimei care este mama și soacra sa, să conștientizeze fapta sa și, respectiv, să se căiască de aceasta”, zice acesta.

procuror vasile golbanProcurorul consideră că a dat dovadă de clemență, cerând 12 ani în loc de 15, pedeapsa maximă prevăzută de Codul Penal pentru această infracțiune. “Am atenuat în limita de 3 ani de zile. Plus la aceasta ea s-a aflat în arest la domiciliu și trebuie să cunoașteți că din pedeapsa pe care instanța a dat-o, ea deja a executat un an și aproape două luni. S-au executat toate circumstanțele cauzei amplu și obiectiv în viziunea mea. Ori, în caz contrar, instanța de judecată nu este părtinitoare de partea acuzării sau apărării și nu avea să emită sentința de condamnare și s-o recunoască culpabilă anume de comiterea acestei infracțiuni”, mai zice acesta.

Ce țin de arestarea Victoriei Pruteanu imediat după pronunțarea sentinței, procurorul zice că a încercat să evite prezența copiilor în sala de judecată: “Eu am încercat prin anumite mijloace să fie ședința în afara copiilor ăștia. Eu am încercat și am rugat să rămână în coridor, dar cineva le-a deschis ușa în momentul pronunțării sentinței. Eu nu știam încă decizia. Ulterior, și instanța a solicitat scoaterea copiilor din sală”, zice Vasile Golban.

Detalii despre acest DOSAR, VEDEȚI AICI: Crește singură cinci copii minori și a fost trimisă după gratii

CITIȚI ȘI: Judecătoarea care a condamnat-o pe femeia care crește cinci copii din Strășeni: casă de lux și tată judecător


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Prigoreni Chisinau

  pana masii de procuratura schioapa, cind sunt judecati oameni simpli ei cer maximum cind sunt judecati smekerasi ei se fac ca ploua. Mizerii

 2. Nova OL

  daca n-au avut ce jupui de pe sarmana femeie apoi hai sa-i dee puscarie cu anii! dar nici pe o secunda nu le-a venit in minte ce o sa creasca din copiii astia fara de mama,asa cum este, caci se vede ca e o mama buna! Si anume statul cu organele sale putrede de coruptie au creat drama petrecuta. Niste nesimtiti in sistemul de valori plahotniuciste!

 3. xslavic

  Adica 15 si nu 25 ..?Intrucat cultura acelei regiunii nu intra in discutii se poate vorbi si de 15.10 daca are universitet si 5 daca e de stat,3 daca are amant profesor si 2 daca o aparut pe la televizor.

 4. Antihoti

  De cate ori a apelat femeia la ajutorul Politiei ca era maltratata de sotul ei si nimeni nu a luat nici o masura! Cand nu mai poti suporta,nu mai raspunzi de actiunile tale si,intr-un moment de disperare si-a ucis tartorele! Institutiile Statului sunt vinovate,in primul rand! Dar coruptia distruge tot,inclusiv viata Vic­to­riei Pru­teanu si a copiilor ei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *