Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fostul șef al CFM Iurie…

Fostul șef al CFM Iurie Topală: din arest la domiciliu, sub control judiciar

Fostul șef al Căii Ferate din Moldova (CFM) Iurie Topală, învinuit de abuz în serviciu, va fi eliberat sub control judiciar. Solicitarea procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) de prelungire a arestului la domiciliu a fost respinsă de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Potrivit unui comunicat al PCCOCS, arestul preventiv nu putea fi solicitat la acea etapă judiciară, iar instanța de judecată a dispus aplicarea controlului judiciar asupra fostului șef de la Calea Ferată din Moldova.

Anterior aceeași instanță a respins demersul procurorilor PCCOCS de prelungire a arestului preventiv și plasarea acestuia în arest la domiciliu, în ianuarie 2023.

PCCOCS a anunțat pe 21 decembrie 2022 despre trimiterea pe banca acuzaților a fostului director al CFM, Iurie Topală, extrădat la începutul lunii noiembrie din Belgia, acuzat pe două capete de acuzare, în dosarul întreprinderii pe care a condus-o.

În cadrul urmăririi penale, procurorii PCCOCS, de comun cu angajații Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale au identificat și au sechestrat bunuri mobile și imobile atât ale persoanei acuzate, cât și ale celor interpuse, acestea fiind localizate în R. Moldova, dar și în jurisdicții străine precum România și Belgia. Valoarea totală a sechestrelor aplicate este de aproximativ un milion de euro.

Procurorii îl acuză pe fostul director de faptul că urmare a depășirii atribuțiilor de serviciu de către acesta, întreprinderea nu a încasat venituri de aproape 800 de milioane de lei. Acest fapt, la rândul său, nu a permis acoperirea pierderilor interne înregistrate de CFM din alte activități, care au provocat patrimoniului întreprinderii daune în proporții considerabile, de aproape 100 de milioane de lei, rezultate din pierderile nete din 2018 și 2019, potrivit PCCOCS.

Fostul șef de la CFM Iurie Topală, reținut în ianuarie 2022 de către ofițerii INTERPOL în Belgia, a fost extrădat, pe 3 noiembrie 2022, în R. Moldova. Pe 4 noiembrie curent, Procuratura Generală (PG) anunța că avocații lui Iurie Topală au contestat la Curtea de Apel Chișinău, pentru a treia oară, mandatul de arestare preventivă pentru 30 de zile din 29 iulie 2021 pe numele acestuia.

Iurie Topală, fost consilier municipal, un exponent al Partidului Liberal, a condus CFM din 2015 până în 2019. În 2019, Ziarul de Gardă a scris că Topală deține o afacere prosperă în sectorul rutier – SRL „Ruta-Prim” – care administrează în Chișinău rutele: 113, 135, 186, 188, 192 – cu peste 240 de unități de microbuze și circa 25 de autobuze pe ruta 22 și ruta Chișinău-Grătiești.

În 2012, numele lui Iurie Topală a apărut într-o investigație realizată de Ziarul de Gardă despre administrarea rutelor din Chișinău. Detalii aici