Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fostul angajat al Poștei Moldovei,…

Fostul angajat al Poștei Moldovei, care a făcut dezvăluiri despre traficul cu anabolizante, a fost reținut

Fostul şef al Serviciului control financiar şi audit intern al Întreprinderii de Stat (ÎS) „Poșta Moldovei”, Sergiu Cibotaru, a fost reținut de către reprezentanții Inspectoratului de Poliție Nisporeni. Sergiu Cibotaru este cel care, acum câteva luni, declarase în presă că prin intermediul ÎS „Poșta Moldovei” erau trimise zeci de colete cu substanţe anabolizante spre ţări din Uniunea Europeană, în Statele Unite ale Americii, dar și în Federația Rusă.

Anunțul despre reținerea fostului angajat al poștei a fost făcut în plenul Parlamentului de către deputatul liberal-democrat Grigore Cobzac.

Contactați de ZdG, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Nisporeni spun că Cibotaru se află în acest moment în incinta inspectoratului dar că, deocamdată, nu este reținut. „Persoana e la noi în comisariat, dar încă nu este reținută, adică se află la urmărirea penală” ne-a spus reprezentantul IP Nisporeni. Acesta nu a putut însă să ne spună și motivul pentru care Cibotaru a fost adus la inspectorat.

Cibotaru declara anterior că a descoperit o schemă de contrabandă cu anabolizante încă în anul 2012, fapt pentru care ar fi rămas fără funcţie. El susţinea că afacerea cu substanțe anabolizante era controlată de conducerea ÎS „Poșta Moldovei”. Potrivit lui Cibotaru, anabolizantele erau camuflate în colete cu eticheta „Сărţi” sau „Broşuri” și expediate în diferite țări ale lumii.

UPDATE: explicațiile poliției
Inspectoratul General al Poliției (IGP) a organizat un briefing de presă pentru a oferi detalii în legătură cu reținerea lui Cibotaru. Prezent în fața jurnaliștilor, Ruslan Ojog, șef adjunct al direcţiei generale urmărire penală a IGP, a declarat că reținerea fostului angajat al ÎS „Poșta Moldovei” nu are nicio legătură cu informațiile apărute în presă despre traficul cu anabolizante. „În niciun caz organul de urmărire penală nu a reținut această persoană pe motive că ar fi membru al unei organizații politice sau pe motiv că dumnealui ar fi trebuit să prezinte anumite probe unei comisii parlamentare cu privire la circulația ilegală a substanțelor anabolizante ”, a menționat Ruslan Ojog. Acesta a declarat, în schimb, că Sergiu Cibotaru a fost reținut pentru exploatarea prin muncă forțată a mai multor persoane. „În anul curent, în adresa organului de urmărire penală a IP Nisporeni au parvenit 16 plângeri ale cetățenilor care au informat organul de urmărire penală că cetățeanul Cebotari Serghei ar fi pretins de la ei, contrar voinței, prin înșelăciune, muncă forțată. Organul de urmărire penală a fost obligat, pe aceste plângeri, să înceapă urmărirea penală în baza art. 168 Cod Penal, alineatul 2, care prevede munca forțată. Au fost pornite două cauze penale care au fost conexate. În cadrul acestor cauze penale organul de urmărire penală a expediat două citații în adresa cetățeanului la care m-am referit, dumnealui a refuzat să se prezinte și atunci organul de urmărire penală a fost obligat să emită o ordonanță de aducere silită, care a fost executată astăzi. În fața organului de urmărire penală a fost prezentat domnul Cebotari Serghei care este bănuit în această cauză. La decizia organului de urmărire penală a fost întocmit un proces verbal de reținere”, a mai menționat Ojog.