Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fiind grav bolnav, Serghei Cosovan…

Fiind grav bolnav, Serghei Cosovan a fost eliberat de la executarea pedepsei penale

Omul de afaceri Serghei Cosovan, fostul șef al pieței „Curcubeu”, a fost eliberat de la executarea pedepsei penale. O decizie în acest sens a fost emisă astăzi, 18 noiembrie, de către Judecătoria Chișinău, prin care a fost admisă cererea avocatului de a-l elibera pe Cosovan în legătură cu boala gravă de care acesta suferă.

Instanța a dispus eliberarea lui Cosovan în legătură cu boala gravă care împiedică executarea sentinței prin care acesta a fost recunoscut vinovat în 2018 și condamnat la 7 ani de închisoare.

Potrivit art. 95 Cod penal, „persoana care, până la pronunţarea sentinţei sau în timpul executării pedepsei, s-a îmbolnăvit de o boală gravă ce împiedică executarea pedepsei, poate fi liberată de executarea pedepsei de către instanţa de judecată”.

Anterior, mai multe organizații internaționale și-au declarat îngrijorarea în legătură cu garantarea drepturilor omului în cazul lui Cosovan, care a fost diagnosticat cu ciroză hepatică acută, fără a primi asistența medicală adecvată stării sale de sănătate. Atât Promo-LEX, cât și alte organizații au cerut continuu Guvernului și autorităților de resort să îl tranferă de urgență pe Serghei Cosovan într-o instituție medicală publică, specializată în tratarea maladiilor hepatice severe, pentru a-ai asigura asistența medicală necesară, precum și să implementeze de urgență măsuri pentru a reduce rata înaltă de aplicare excesivă și nejustificată a arestului preventiv.

Serghei Cosovan s-a aflat în detenție, fiind suspectat de escrocherie în proporții deosebit de mari, fals în acte publice, abuz de serviciu și fals în acte. Acesta este diagnosticat cu ciroză hepatică acută și necesită tratament, care nu-i poate fi acordat la Penitenciarul nr. 16, Pruncul, acolo unde este deținut. La 18 mai 2018, Organizația Mondială împotriva Torturii a adresat un apel în fața Curții Europene a Drepturilor Omului cu privire la eliberarea urgentă a lui Serghei Cosovan. În același timp, omul de afaceri a fost vizitat în detenție de către o delegație a Oficiului Avocatului Poporului din Moldova, care, la fel, a confirmat starea gravă de sănătate a acestuia. Cazul a ajuns în vizorul juriștilor „Promo Lex”, care au sesizat încă în martie 2018 Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.