Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Expert: Încă din 2012 unii…

Expert: Încă din 2012 unii aleși purtau grijă unor noi „acţionari” apăruţi la BEM

Economistul Veaceslav Negruța a comentat, într-o postare pe blogul său, contextul în care au fost legalizate acțiunile pe care le-a procurat Platon și partenerii săi de la BEM. Totodată, expertul s-a referit și la raportul Kroll.

„Platon: „Este adevărat, eu și partenerii mei am achiziționat acțiuni de la BEM. Am cumpărat aceste acțiuni de la Vlad Plahotniuc, inclusiv acțiunile pe care el le-a furat de la Țopi, iar eu le-am vândut apoi lui Șor, în 2013”.   (Frază preluată dintr-un interviu pentru portalul anticorupție.md)

„… În şedinţa plenară a Parlamentului din 26 aprilie 2012 unii aleşi purtau grijă unor noi „acţionari” apăruţi la BEM. „Au obţinut şi ei, sărmanii, nişte acţiuni, sunt minoritari şi vor şi ei careva drepturi”, zicea un fost preşedinte. „Nu înţeleg unde este raider aici”, se întreba un alt viitor preşedinte….

… Doar peste o zi, pe 27 aprilie 2012, BNM, contrar prevederilor legale, contrar discuţiilor din parlament, ilegal legalizează aceşti noi „proprietari” de acţiuni la BEM, chiar dacă exista sechestru impus din partea CNPF pe aceste acţiuni litigioase. Aceşti noi „proprietari” erau acele 4 companii („partenerii” autorului citatului de mai sus), despre care BNM nu avea oficial confirmările necesare despre beneficiarii din spate pentru legalizare. I-a legalizat prin uşa din spate.

… În ziua de 19 iunie 2012 am scris Consiliului Suprem de Securitate, printre altele: “… situaţia în care, dacă se adevereşte informaţia precum că acelaşi grup de persoane ar fi beneficiari finali ai cotelor substanţiale în BEM, dar şi în alte bănci comerciale din Republica Moldova, atunci este strict necesar de evaluat impactul asupra concurenţei în domeniul bancar şi nu mai puţin importantă este necesitatea evaluării existenţei expunerii grupului dat de persoane faţă de finanțarea externă în vederea evaluării riscului de preluare a controlului asupra unui segment important din sectorul bancar de către persoane care pot avea şi alte interese decât cele de afaceri“.

… Peste 4 ani (doar 4 ani) ei s-au autoidentificat.

Ce zic ei azi, aceşti deputaţi, despre acest „personaj periculos pentru sistemul bancar”(citat preluat de la un preşedinte de Parlament)? … Doar numele lor sunt aceleași, doar guvernarea e aceeași  … Dar mesajele – diferite, în dependenţă dacă e “peace” sau “war”. Şi politica sau partidele тут непричем. Just business!

Această frază/citat de la început, de fapt, e despre multe: despre stat captiv, despre instituţii conduse de persoane vulnerabile, despre grupuri de interese, care ba convieţuiesc, ba sunt în războaie, despre de ce raportul Kroll 1 (întocmit în baza informaţiilor furnizate de către BNM, aşa scrie chiar în raport) nu conţine şi această perioadă de „schimbări de acţionari”, dar începe doar din august 2012, despre de ce documentele de stat ale unei comisii speciale sunt păstrate ani în şir în afara secretariatului sau arhivei Parlamentului, despre de ce „raportul alternativ al unui deputat” într-o comisie specială a fost filtrat în partid şi a fost lipsit exact de perioadele şi evenimentele relevante, …

Şi despre multe-multe alte.

P.S.: refuz să cred că unul dintre cei care purtau grija „noilor acţionari” în aprilie 2012 nu ştia despre cine şi despre ce este vorba. Naivitatea mea încă mă face să sper că celălalt purtător de griji a aflat abia acum cine era beneficiarul acelor evenimente de atunci, din 2012, chiar dacă ştiu că sunt prea naiv să mai admit așa ceva”.