Principală  —  IMPORTANTE   —   După a șaptea zi de…

După a șaptea zi de ședințe, Curtea de Apel a pronunțat decizia în dosarul secțiilor de votare în străinătate

Dosarul privind secțiile de vot din străinătate este examinat de șapte zile la Curtea de Apel (CA) Chișinău. Până acum, au fost peste 40 de ore de ședințe, nu mai puțin de zece cereri de recuzare depuse și soldate cu înlăturarea unui magistrat de la examinarea cauzei, o cerere de neconstituționalitate admisă și expediată către Curtea Constituțională (CC) spre examinare, care ulterior a fost respinsă și declarată inadmisibilă, însă la examinarea cauzei propriu zisă încă nu s-a ajuns.

Joi, 17, iunie, începe a șaptea zi de proces la Curtea de Apel (CA). Ședința de astăzi urmează să înceapă cu deliberări. Asta au decis magistrații la ședința de miercuri, în cadrul căreia au fost expuse argumentele reclamanților, contra-argumentele părții pârâte.

LIVE TEXT:

Ora 13:45 Magistrații Curții de Apel au admis parțial contestațiile depuse de mai multe partide în legătură cu modificarea deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la numărul secțiilor de vot care urmează să fie deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Ora 13:18 După respingerea cererii de recuzare împotriva judecătoarei Veronica Negru, completul de judecători s-a retras din nou în deliberări.

Ora 13:08 Avocatul Platformei Da, Ion Botnarenco, a menționat pentru Ziarul de Gardă că cererea de recuzare a magistratei Veronica Negru a fost respinsă.

Ora 13:04 Ședința a fost reluată. Magistrații urmează să se pronunțe pe marginea cererii de recuzare a magistratei Veronica Negru.

Ora 10:20 Magistrații vor reveni în ședință la ora 13:00.

Ora 10:18 Liderul blocului electoral „Renato Usatîi” a calificat cererea de recuzare depusă de Platforma DA drept „o tărăgănare”. Și avocatul Partidului „Democrația Acasă” susține că cererea de recuzare „vine să tărăgăneze procesul”.

„Este un show și din partea justiției, dar și din partea concurenților electorali. Aceste recuzări nu mai ajută deja la nimic”, a declarat Usatîi.

Ora 10:08 Magistrații au ieșit din deliberări, însă au menționat că între timp a parvenit o cerere de recuzare a magistratei Veronica Negru. Astfel, cauza a fost ridicată de la examinare până la examinarea cererii de recuzare.

„Între timp a parvenit o cerere de recuzare a judecătoarei Veronica Negru, din partea liderului Platformei DA, Andrei Năstase. În așa caz, cauza se ridică de la examinare și se trimite spre examinare cererea de recuzare. Se anunță întrerupere până la ora 13:00”, a declarat magistratul Muruianu.

Ora 09:58 Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, care este prezent la ședință, a menționat că magistrații se află în deliberări de o oră.

Așteptăm să iasă magistrații ca să pronunțe decizia, pe care noi o așteptăm să fie una corectă. Se duc lupte grele, sistemul se opune. Există o judecătoare, Veronica Negru, care se opune. Urmează să vedem ce decizie vor lua. Noi am cerut deschiderea a 300 de secții de vot”, a declarat Andrei Năstase.

Ora 9:42 Avocata Blocului electoral „Renato Usatîi” a menționat pentru ZdG că în scurt timp completul de judecători urmează să pronunțe decizia.

Ora 9:20 Participanții la ședință așteaptă ca judecătorii să revină în sala de proces.

Ora 9:00 Ședința a început.

Instanța de apel a luat miercuri, 16 iunie, procesul de judecată cu privire la examinarea contestațiilor depuse de reprezentanții mai multor partide, în legătură cu modificarea deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 8 iunie curent de a deschide 146 de secții de vot în străinătate, după ce în cea de-a cincea zi de ședință CA a amânat examinarea până când CC nu se va expune pe marginea unei cereri de neconstituționalitate privind unele prevederi din Codul Electoral, sesizarea în acest sens fiind respinsă și declarată inadmisibilă de către CC în aceeași zi.

În cele șase zile de ședință de la CA Chișinău, reclamanții au depus nu mai puțin de zece cereri de recuzare a magistraților din completul de judecători, Ion Muruianu, Anatolie Minciuna și Elena Palanciuc, căruia i-a fost repartizată cauza spre examinare. În urma cererilor de recuzare, magistrata Ecaterina Palanciuc a fost înlăturată de la examinarea cauzei, fiind înlocuită cu judecătoarea Veronica Negru, care ulterior a fost și ea recuzată, însă cererile în acest sens au fost respinse.

Contestații cu privire la modificarea deciziei CEC privind numărul secțiilor de vot care urmează să fie deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost depuse de Partidul Unității Naționale, Partidul Acțiune și Solidaritate, Alianța pentru Unirea Românilor, Platforma DA, Partidul Democrația Acasă, Partidul Acasă Construim Europa și Blocul electoral „Renato Usatîi”.

Autorii contestațiilor cer deschiderea unui număr mai mare de secții de vot pentru cetățenii aflați în diasporă, decât cel aprobat de CEC.  La 8 iunie curent, Comisia și-a modificat hotărârea prin care a aprobat inițial deschiderea a 139 de secții de vot în străinătate, majorând numărul cu 7. CEC a aprobat deschiderea a 146 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Cronologia ședinței de joi: LIVE/ Curtea de Apel examinează contestațiile depuse de mai multe partide în legătură cu decizia CEC privind secțiile de votare în străinătate. Cererea de recuzare a completului de magistrați, respinsă