Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Un candidat la funcția…

DOC Un candidat la funcția de membru al CSP a solicitat Curții de Apel Chișinău amânarea Adunării Generale a Procurorilor. Decizia instanței emisă cu o zi înainte de întrunire

Sursa: Comisia Pre-Vetting/Facebook

Curtea de Apel Chișinău a respins marți, 22 august, solicitarea procurorului Vitalie Codreanu de amânare a organizării Adunării Generale a Procurorilor, care urmează să fie organizată mâine, 23 august, ca fiind „neîntemeiată”, potrivit surselor ZdG.

Mai exact, candidatul la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), care nu a promovat evaluarea comisiei Pre-Vetting, dar în privința căruia Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a dispus reevaluarea, împreună cu alți doi procurori, a solicitat suspendarea executării actului administrativ individual defavorabil – hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor din 19 iulie prin care s-a dispus convocarea Adunării Generale a Procurorilor pentru data de 23 august.

Sursa: ZdG

Adunarea Generală a Procurorilor se va întruni miercuri, 23 august, la ora 10:00, pentru alegerea, din rândul procurorilor, a membrilor Consiliului Superior al Procurorilor și ai colegiilor sale, precum și a supleanților.

Marți dimineață urma să aibă loc ședința CSP, dar aceasta a fost amânată din lipsă de cvorum. Pe agenda ședinței figurau două adresări ale procurorilor Anatolie Gîrbu și Cristina Gladcov, candidați la funcția de membru al CSP, care urmează a fi reevaluați, după hotărârile CSJ.

La începutul lunii august, în ședința CSP au fost respinse cererile procurorilor Cristina Gladcov, Vitalie Codreanu și Anatolie Gîrbu, care au solicitat amânarea Adunării Generale a Procurorilor.

Cererile au venit după ce, pe 1 august, CSJ a decis reevaluarea celor trei candidați, alături de alți 18, care inițial nu au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting pentru funcția de membru Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Solicitările au fost argumentate prin faptul că, dacă că până pe 23 august, data când va avea loc Adunarea Generală a Procurorilor, ei nu vor fi reevaluați, ei nu vor putea să-și înainteze candidatura pentru funcția de membru al CSP.

Pe 1 august 2023, CSJ a anulat 21 de decizii de nepromovare a candidaților la funcții în CSM și CSP: Angela Popil, Vladislav Holban, Alexei Panis, Anatolie Gîrbu, Veronica Cupcea, Alexandru Rotari, Stanislav Sorbalo, Valentin Caisin, Ion Chirtoacă, Vitalie Codreanu, Vitalie Stratan, Angela Bostan, Aureliu Postică, Victor Sandu, Nicolae Șova, Aliona Miron, Cristina Gladcov, Tatiana Chiriac, Ecaterina Buzu, Mihail Bușuleac și Sergiu Osoianu, și a dispus reevaluarea acestora de către Comisia Pre-Vetting.

Anterior, Comisia Pre-Vetting a emis opt decizii de promovare (Dumitru Obadă, Iuri Lealin, Elena Roșior, Olesea Vîrlan, Mariana Cherpec, Aliona Nesterov, Eduard Panea și Ciobanu Rodica) și zece decizii de nepromovare a evaluării integrității pentru funcția de membru al CSP.

Dintre cele zece decizii de nepromovare, patru s-au referit la situații de retragere din concurs sau de nedepunere în termen a Declarației pentru 5 ani, iar șase candidați nu au promovat, urmare a parcurgerii procesului complet de evaluare. 

Procurorul care a încercat să între în posesia unui apartament –  locuință de serviciu, față de care și alte persoane aveau pretenții, după ce a beneficiat de un alt apartament la preț preferențial

Vitalie Codreanu a fost numit în funcția de procuror în 2011, în Secţia conducere a urmăririi penale în organele centrale ale Ministerului Afacerilor Interne și ale Serviciului Vamal a Procuraturii Generale. Acesta este procuror anticorupție din iulie 2016.

Codreanu nu a susținut evaluarea de integritate etică și financiară. Acesta a refuzat să fie publicată decizia Comisiei Pre-Vetting.