DOC/ Cum motivează instanța de apel menținerea deciziei privind invalidarea alegerilor

Curtea de Apel a prezentat motivarea deciziei de menținere a hotărârii Judecătoriei Chișinău cu privire la invalidarea alegerilor și nevalidarea mandatului de primar general.

Curtea de Apel menționează că în ziua alegerilor nu este admisă nici un fel de agitație electorală, or în opinia magistraților Andrei Năstase a efectuat agitație electorală prin intermediul paginii sale de pe Facebook, prin publicarea live-urilor video. În opinia judecătorilor și Ion Ceban a făcut agitație electorală prin îndemnul pe care l-a făcut în ziua alegerilor: „Candidatul respectiv în îndemnul său către electorat a folosit aceleași slogane ca și în timpul campaniei electorale”. 

Instanța precizează că Judecătoria Chișinău a concluzionat corect atunci când a admis că această încălcare este de natură să afecteze și să influențeze rezultatele alegerilor: „Potrivit art. 7 Codul electoral, nimeni nu este în drept să exercite presiuni asupra alegătorului pentru a-l face să voteze sau să nu voteze, precum și pentru a-l împiedica să-și exprime voința în mod independent”.

Magistrații susțin că afirmațiile lui Năstase, care susține că Judecătoria Chișinău în mod eronat a constat că îndemnul său este agitație electorală, sunt combătute de concluzia Curții de Apel din 12 iunie, potrivit căreia îndemnul la vot în ziua alegerilor reprezintă o acțiune ilegală.

În concluzie, Curtea de Apel a constatat că atât Andrei Năstase, cât și Ion Ceban, au făcut agitație electorală în „ziua tăcerii”.

Curtea de Apel susține că Andrei Năstase a implicat în acțiuni de agitație electorală și persoane care nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova, lucru care este interzis.

Ieri, 21 iunie, Curtea de Apel Chișinău a respins apelul lui Andrei Năstase și a menținut hotărârea din 19 iunie a Judecătoriei Chișinău prin care legalitatea alegerilor nu se confirmă și nu se validează mandatul de primar al liderului PPDA. Andrei Năstase a declarat că a pregătit deja un recurs pe care urmează să îl depună la Curtea Supremă de Justiție.

La 3 iunie, Andrei Năstase a câștigat mandatul de un an la șefia capitalei cu un avantaj de 12 644 de voturi față de contracandidatul său, Ion Ceban. În următoarele zile, contracandidatul său, socialistul Ion Ceban, l-a atacat în instanță pe motiv că ar fi încălcat legislația electorală.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lelea

    Da ce Curtea de apel nu e tot la cheremul lui Plaha? Ce e straniu? E totul coerent cu sistemul LOR de justitie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *