Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Deputatul Țuțu a rămas fără…

Deputatul Țuțu a rămas fără imunitate în dosarul crimei din Codrii Orheiului

Curtea Constituțională (CC) a hotărât ca deputații care au fost trimiși în judecată înainte de ziua alegerilor să nu beneficieze de imunitate parlamentară. Decizia CC din 21 ianuarie 2015 își va pune amprenta și pe dosarul deputatului Constantin Țuțu, judecat pentru huliganism într-un dosar penal la Judecătoria Orhei, dosar care, în luna decembrie 2014, a fost suspendat.

După apariția în ZdG a articolului „Im(p)unitatea deputatului Țuțu”, prima piatră de încercare a noii coaliții”, în care se prezentau mersul lucrurilor din dosarul penal în care proaspătul deputat Contantin Țuțu este judecat pentru huliganism și care, în luna decembrie 2014, a fost practic suspendat, din cauza imunității acestuia, CC ne-a informat că, de fapt, legea constituțională interzice suspendarea examinării unui dosar penal în privința unei persoane care a fost trimisă în judecată înainte de ziua alegerilor.

Astfel, pe 21 ianuarie 2015, CC a examinat sesizarea ex-deputatului PCRM Grigore Petrenco referitoare la interpretarea unor articole din Constituția R. Moldova ce țin de imunitatea parlamentară. Judecătorii Alexandru Tănase, Aurel Băieșu, Igor Dolea, Tudor Panțîru și Victor Popa, cei care au examinat sesizarea au ajuns astfel la concluzia că

„În ceea ce priveşte procedurile demarate înainte de dobândirea mandatului, acestea continuă în condiţiile legii generale, dacă o anumită etapă a procedurii a fost atinsă. Astfel, se operează următoarea distincţie: Dacă persoana a fost deja „trimisă în judecată” pentru o infracţiune penală înainte de ziua alegerii sale, procedura continuă ca pentru fiecare cetăţean, fără a fi necesară ridicarea imunităţii… În acest sens, suspendarea examinării cauzei şi solicitarea ridicării imunităţii în cazul persoanei „trimise în judecată” înainte de ziua alegerii sale este contrară prevederilor constituţionale”.

Cu alte cuvinte, orice persoană care a fost trimisă în judecată înainte de a fi deputat, nu mai beneficiază de imunitate. Acest lucru se referă și la deputatul Constantin Țuțu, inculpat într-un dosar penal aflat pe rol la Judecătoria Orhei. Țuțu este judecat pentru huliganism, riscând să ajungă după gratii, dacă va fi găsit vinovat. Tot în acest dosar, Ion Corcodel este judecat pentru omorul lui Alexei Veretca, din Codrii Orheiului. Ultimul a decedat în urma unui schimb de focuri la care a participat și actualul deputat, Țuțu. Pe lângă deputat, pentru huliganism mai sunt judecați Oleg Pruteanu și Vasile Cojocaru, care, în timpul incidentului era polițist. Toate astea după ce Ion Corcodel a admis că el ar fi fost cel care a tras în Alexei Veretca, fapt ce i-ar fi provocat moartea.

„Am văzut pe site hotărârea CC. Am citit-o și vom ține cont de ea. Până în luna martie când este programată următoarea ședință, ne vom clarifica”, spune Denis Rotaru, procurorul care reprezintă acuzarea de stat în acest dosar. „În decembrie, când dosarul a fost suspendat, nu era hotărârea CC”, explică procurorul. Următoarea ședință de judecată din acest dosar este programată pentru ziua de 4 martie 2015, ora 10.00.

V.M.