Principală  —  IMPORTANTE   —   Deputatul socialist Radu Mudreac a…

Deputatul socialist Radu Mudreac a rămas fără imunitate parlamentară. BCS: „Rușine”

Deputatul socialist Radu Mudreac a rămas fără imunitate parlamentară. Cu o solicitare în acest sens a venit procurorul general interimar, Dumitru Robu, la ședința Parlamentului de joi, 21 aprilie. Dumitru Robu a cerut deputaților ridicarea imunității în vederea reținerii, arestării, efectuării perchezițiilor și trimiterii în judecată a parlamentarului fracțiunii PSRM Radu Mudreac.

56 de deputați au votat pentru ridicare imunității parlamentare a deputatului socialist.

Deputații BCS au blocat tribuna Parlamentului în timpul procedurii de vot.

Înainte de a rămâne fără imunitate, cu vocea tremurândă și vizibil emoţionat, Radu Mudreac a ținut un discurs în plenul Parlamentului. Și-a început discursul despre cum „încearcă să supraviețuiască în afaceri”. De asemenea, acesta a explicat că nu poate să se expună asupra învinuirilor înaintate de procurorul general interimar, mai ales că nu a făcut cunoștință cu materialele cauzei penale.

În baza ordonanței procurorului general interimar, pe numele deputatului a fost inițiată urmărirea penală pentru spălare de bani. Mudreac este bănuit de spălare de bani, mai exact de „tăinuirea sau deghizarea naturii, originii, amplasării, dispunerii, transmiterii, deplasării proprietăţii reale a bunurilor ori a drepturilor aferente de către o persoană care ştie sau trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite”.

Acțiunile săvârșite:

Cunoaștem că banii au fost însușiți ilicit. (…)

  • În noiembrie 2011, în calitate de director al SRL Gradione, Radu Mudreac, a încheiat 8 contracte de împrumut în valoare de 3 200 250 lei.
  • În noiembrie 2014, în aceeași calitate, SRL Gradione a încheiat un contract cu o persoana fizică în valoare de 346 700 de lei.
  • În noiembrie 2014, în calitate de administratoare a SRL Gradione, Maia Mudreac, soția deputatului radu Mudreac, a întocmit 17 contracte de împrumut cu persoane fizice, contractând împrumuturi 4 791 000 lei”, a menționat Dumitru Robu.

ZdG a scris anterior despre faptul că Radu Mudreac, deputat al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), locuiește într-un imobil de milioane, cu două etaje, amplasat în sectorul Buiucani al Capitalei. Acesta fost construit de familia deputatului începând cu anul 2017, pe un teren procurat de alesul poporului pentru suma de 35 de mii de euro.

În declarațiile sale de avere, deputatul a indicat că acesta ar avea o valoare de 978 de mii de lei, echivalentul a aproximativ 45 de mii de euro. În realitate, imobilul valorează de cel puțin cinci ori mai mult.

La 15 martie 2021, inspectorul de integritate Andrian Fetescu a constatat o „diferență vădită” în mărime de 4,5 milioane de lei între averea dobândită și veniturile obținute de către alesul poporului și familia deputatului Radu Mudreac pe parcursul anilor 2014-2016. După ce a analizat mai multe tranzacții ale familiei Mudreac din acea perioadă, inspectorul de integritate a stabilit că în 2015, deputatul Mudreac, prin procură, a depus pe conturile unei companii administrate atunci de Maia Mudreac, soția sa, suma de 4,7 milioane de lei, bani cu care agentul economic a ridicat în acea perioadă o clădire cu patru etaje în apropierea Pieței Centrale din Chișinău – Centrul Comercial Grad.