Principală  —  IMPORTANTE   —   Foto/ Cum arată casa de…

Foto Cum arată casa de milioane a deputatului socialist Radu Mudreac, „evaluată” la 850 de mii de lei

Radu Mudreac, deputat al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), locuiește într-un imobil de milioane, cu două etaje, amplasat în sectorul Buiucani al Capitalei. Acesta fost construit de familia deputatului începând cu anul 2017, pe un teren procurat de alesul poporului pentru suma de 35 de mii de euro.

În declarațiile sale de avere, deputatul a indicat că acesta ar avea o valoare de 978 de mii de lei, echivalentul a aproximativ 45 de mii de euro. În realitate, imobilul valorează de cel puțin cinci ori mai mult.

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a verificat declarațiile de avere și interese ale deputatului Mudreac din perioada în care a fost construit imobilul și nu a depistat încălcări. Concluzia inspectorului s-a bazat însă doar pe cifrele oficiale, indicate de către deputat și organele competente în documente. Inspectorul de integritate a admis că la construcția imobilului familiei Mudreac, dat în exploatare în 2018, s-ar fi investit doar 850 de mii de lei, echivalentul a aproximativ 40 de mii de euro. 

La 15 martie 2021, inspectorul de integritate Andrian Fetescu a constatat o „diferență vădită” în mărime de 4,5 milioane de lei între averea dobândită și veniturile obținute de către alesul poporului și familia deputatului Radu Mudreac pe parcursul anilor 2014-2016. După ce a analizat mai multe tranzacții ale familiei Mudreac din acea perioadă, inspectorul de integritate a stabilit că în 2015, deputatul Mudreac, prin procură, a depus pe conturile unei companii administrate atunci de Maia Mudreac, soția sa, suma de 4,7 milioane de lei, bani cu care agentul economic a ridicat în acea perioadă o clădire cu patru etaje în apropierea Pieței Centrale din Chișinău – Centrul Comercial Grad. 

Deputatul a argumentat tranzacțiile prin faptul că cele aproape 5 milioane de lei depuse de el în conturile bancare ale firmei familiei sale au venit de la 16 persoane fizice, care au împrumutat acești bani firmei în perioada noiembrie 2014 – octombrie 2015 pentru edificarea construcției din str. Tighina din capitală, iar el a fost un simplu intermediar care a depus banii în conturile bancare. „Suma de 4,7 milioane de lei reprezintă bani împrumutați de către societate în nume propriu și pe cont propriu, iar faptul că am acționat în baza procurilor nu probează depunerea propriilor mijloace bănești în conturile societății”, s-a apărat deputatul. Doar că, inspectorul de integritate a respins argumentele invocate de către alesul poporului după ce a constatat că toate persoanele cu care firma familiei deputatului au semnat contractele de împrumut nu dispuneau, oficial, de mijloace financiare pentru a le putea oferi cu împrumut. 

Casa de milioane a deputatului, „evaluată” la 850 de mii de lei

„Există bănuiala rezonabilă de a presupune că aceste contracte de împrumut sunt fictive”, a argumentat inspectorul. Totodată, acesta a stabilit că toate contractele de împrumut au fost semnate pe o perioadă nedeterminată, datoria urmând a fi restituită doar la cerere, iar până în martie 2021, majoritatea persoanelor nu au solicitat restituirea acelui împrumut. 

Inspectorul de integritate a verificat veniturile și cheltuielile familiei Mudreac și din perioada 2016-2020, dar nu a constatat încălcări, în condițiile în care a stabilit că familia a avut venituri oficiale în valoare de 2,3 milioane de lei și cheltuieli de 1,87 de milioane. Concluzia inspectorului s-a bazat însă doar pe cifrele oficiale, indicate de către deputat și organele competente în documente. De exemplu, casa familiei Mudreac, dată în exploatare în 2018, a fost evaluată la suma de 850 de mii de lei, echivalentul a aproximativ 40 de mii de euro. 

Casa în care locuiește familia deputatului Radu Mudreac, evaluată în declarațiile de avere la aproximativ 45 de mii de euro

ZdG a localizat imobilul și a constatat însă că edificarea unei case similare costă, la prețul de piață, de câteva ori mai mult decât prețul indicat de către deputat în actele oficiale și depășește veniturile raportate de familia Mudreac în perioada în care aceasta a fost construită. 

Reprezentanții ANI au declarat pentru ZdG că în legislație există mai multe lacune care nu le permit inspectorilor de integritate să evalueze un bun la prețul său de piață, astfel că aceștia sunt nevoiți să se bazeze doar pe informațiile din documente oficiale.

Radu Mudreac a ajuns deputat în Parlamentul R. Moldova în 2014, pe listele PSRM. Acesta a colaborat anterior cu Alexandru Dodon, fratele lui Igor Dodon, liderul PSRM. În perioada 2005-2008, Mudreac, medic veterinar de profesie, a fost șef al Serviciului Sanitar Veterinar de Stat al municipiului Chişinău, iar între 2008 și 2010 a fost director general al Agenţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală. Adjunctul său era Alexandru Dodon, care ulterior a fost și asistentul deputatului Mudreac.

Radu Mudreac mai deține în proprietate și un apartament de 103 m.p., obținut în 2011 prin contract de donație de la părinții săi, care au cumpărat locuința în 2009, când fiul lor era șef al Agenției Sanitar-Veterinare pentru Siguranța Produselor de Origine Animală.

Alexandru Dodon a fost demis din funcția de vicedirector al Agenţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală în 2010, în aceeași perioadă în care a fost demis din funcția de director și Radu Mudreac, pentru „multiple încălcări grave, constatate conform unui act din 1 iulie 2010, privind rezultatele evaluării avizelor sanitar-veterinare de export/import, semnate de acesta în perioada 12 ianuarie – 17 februarie 2010”.

Radu Mudreac este doar unul dintre deputații din actualul Parlament cu probleme de integritate. ZdG a analizat activitatea deputaților și a constatat că șapte deputați din actualul Parlament sunt sau au fost cercetați în dosare penale făcute publice, iar șase dintre ei au rămas fără imunitate. În cazul altor cinci aleși ai poporului, inspectorii de integritate au constatat încălcări în procesul de declarare a averii și intereselor, aceștia riscând să-și piardă o parte din avere, dar și mandatul.

În total, după ce le-au fost verificate prealabil declarațiile de avere și interese, 36 de deputați din actualul Legislativ au ajuns să fie anchetați de către Autoritatea Națională de Integritate. 

Și alți deputați din Parlament au fost ținta unor acuzații de corupție, deși numele lor nu figurează încă oficial în dosare penale sau controale ale ANI. Toți împreună formează cea mai numeroasă fracțiune din actualul Parlament, cea a deputaților cu probleme de integritate.