Principală  —  IMPORTANTE   —   Curtea Constituțională rămâne fără judecători.…

Curtea Constituțională rămâne fără judecători. Parlamentul, Guvernul și CSM-ul demarează procedurile de numire în funcție

Sursa foto: Colaj ZdG

Curtea Constituțională a R. Moldova (CC) a informat Parlamentul, Guvernul și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) că pe 16 august 2025 expiră mandatele, de șase ani, a mai multor judecători constituționali. Pentru a evita un blocaj instituțional, Înalta Curte susține că a cerut celor trei autorități să demareze procedurile de numire în funcție a magistraților.

Ziarul de Gardă a întrebat Parlamentul, Guvernul și CSM-ul dacă au primit o astfel de solicitare și când urmează să inițieze procedurile de numire în funcție a judecătorilor.

Ce prevede legislația

Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de CSM.

Pe 20 mai 2025, Înalta Curte a emis un comunicat în care explică de ce a solicitat acum demararea procedurilor de numire în funcție a judecătorilor constituționali.

„(…) Conform articolului 13 alin. (2) din Legea cu privire la Curtea Constituțională, cu trei luni înainte de expirarea mandatului judecătorului, autoritatea care a desemnat judecătorul respectiv, din oficiu sau urmare a informării în scris de către președintele Curţii Constituţionale, demarează procedura de desemnare a unui nou judecător. Până la expirarea mandatului judecătorului, autoritatea competentă numește un nou judecător, cu respectarea criteriilor menționate la alin. (1) din același articol.

În cazurile în care judecătorii actuali îndeplinesc toate condițiile stabilite de articolul 13 alin. (1) din Lege și își exprimă în scris acordul prealabil de a fi numiți pentru un nou mandat, potrivit articolului 13 alin. (3) din Lege, autoritatea competentă poate examina chestiunea privind numirea lor pentru un nou mandat.

În acest context, Curtea le-a solicitat celor trei autorități să demareze procedurile de numire în funcție a judecătorilor constituționali, pentru a asigura funcționalitatea continuă a Curții Constituționale (…)”, a menționat Înalta Curte.

Precizările Parlamentului și CSM-ului

Mandatele judecătorilor constituționali Domnica Manole, Liuba Șova, Nicolae Roșca și Vladimir Țurcan expiră în august 2025, iar a magistratului desemnat de CSM, Serghei Țurcan, urmează să se încheie la sfârșit de iulie. Viorica Puica, numită și ea de CSM, este singura judecătoare căruia nu-i expiră mandatul acum întrucât a fost numită în funcție pe 24 noiembrie 2023.

Președintele CSM, Sergiu Caraman, a precizat pentru ZdG că instituția a demarat procedura încă în luna aprilie, atunci când a fost anunțat un concurs în acest sens. Astfel, instituția trebuie să desemneze un judecător în locul lui Serghei Țurcan.

„(…) În adresa CSM-ului a parvenit acest demers semnat de președinta Curții Constituționale, Domnica Manole. Este vorba despre judecătorul Curții Constituționale, Serghei Țurcan, care anterior a fost numit de către CSM, mandatul căruia expiră. CSM a inițiat deja procedura pentru că, potrivit legii, această demarare are loc în baza unui demers care vine de la Înalta Curte sau Consiliul Superior al Magistraturii poate să o facă din oficiu, lucru pe care noi l-am făcut. În urmă cu câteva ședințe, Consiliul a demarat procedura de desemnare a unui judecător la Curtea Constituțională (…). Pe 30 mai expiră termenul pentru depunerea cererilor de către cei care doresc să candideze pentru un post de judecător al Curții Constituționale, fiind desemnat de către Consiliu (…)”, a declarat Sergiu Caraman.

Reprezentanții Legislativului au declarat pentru ZdG că demersul se află în proces de examinare.

„La Parlament a parvenit demersul Curții Constituționale care se referă la expirarea mandatelor a doi judecători. Demersul a fost trimis Comisiei juridice, numiri și imunități și este în proces de examinare, conform cadrului legal”, au subliniat reprezentanții Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului.

Iar reprezentanții Guvernului au spus că vor veni ulterior cu un comentariu.

Judecătorii cărora le expiră mandatele

Domnica Manole a fost numită în funcția de judecătoare CC printr-o hotărâre a Parlamentului. Manole a fost realeasă în funcția de președintă a Înaltei Curți pe 10 noiembrie 2023. În perioada 2005-2017 a activat la Curtea de Apel Chișinău. În 2011-2017a fost formatoare la Institutul Național al Justiției (INJ). În perioada 1990-2004, Manole a activat în calitate de judecătoare la Judecătoria Ciocana.

Sursa foto: Curtea Constituțională

Domnica Manole a avut în 2024 venituri salariale brute de 1 123 828 de lei, peste 93 de mii de lei pe lună. Tot anul trecut, familia judecătoarei și-a achiziționat un automobil de model Lexus NX 350H (fabricat în 2023) la prețul de 780 000 de lei.

În declarația de avere și interese personale pentru 2024, Domnica Manole mai indică 62 565 de lei în calitate de diurnă și o indemnizație pentru activitatea de cercetare, de la Consiliul Europei, în valoare de 2180 de euro. Totodată, judecătoarea a obținut 15 400 de lei drept dobândă din depozite bancare și alte 478 787 de lei obținuți din pensie, redevență și prestații pentru incapacitate temporară de muncă. La fel ca anul trecut, în actul de avere este indicat apartamentul de 140 metri pătrați, ce ar valora 942 967 de lei, garajul și alte categorii de terenuri care se află în circuitul civil.

Liuba Șova a fost desemnată judecătoare la Înalta Curte printr-o hotărâre a guvernului. Șova este magistru în drept din 2011. În anii 2013-2015 a fost expertă în cadrul Consiliul Ştiinţific-Consultativ de pe lângă Curtea Constituţională. În anii 2005-2007, Șova a fost consiliera președintelui CC, mandat deținut în acea perioadă de Victor Pușcaș. În 2006 a activat în calitate de membră a Centrului de Studii Constituţionale şi Educaţie a Drepturilor Omului din R. Moldova. În anii 1998-2005, Liuba Șova a profesat avocatura.

Sursa foto: Curtea Constituțională

Nicolae Roșca a fost numit în funcția de judecător al CC, printr-o hotărâre a Guvernului din 2019, semnată de prim-ministra de atunci, Maia Sandu. El a intrat în exercițiul funcției pe 16 august 2019, după depunerea jurământului.

Sursa foto: Curtea Constituțională

Nicolae Roșca și-a desfășurat activitatea profesională la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, deținând consecutiv funcțiile didactice de lector, lector superior, conferențiar universitar, conform CC. De asemenea, a deținut calitatea de șef de catedră, șef al Departamentului Drept Privat. Roșca a deținut timp de jumătate de an fotoliul de președinte al CC, acesta și-a dat demisia pe 9 noiembrie 2023.

Anterior, el a fost membru al Uniunii avocaților din R. Moldova, președinte al Colegiului disciplinar al judecătorilor, membru al Consiliului Științific Consultativ de pe lângă Curtea Supremă de Justiție (CSJ). În 2016, el s-a implicat în politică și a fost membru al Biroului Permanent Național al „Partidului Acțiune și Solidaritate”. La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Roșca a candidat pe lista națională a Blocului Electoral ACUM-Platforma DA-PAS, fără însă a obține un fotoliu în Parlament.

Vladimir Țurcan, numit la CC printr-o decizie a Parlamentului, a absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat „M. V. Lomonosov” din Moscova, Federația Rusă (1976), fiind și absolvent al Institutului de Politologie și Administrare Socială din Kiev, Ucraina (1985). Țurcan a deținut și funcția de președinte al CC din august 2019 până în aprilie 2020.

Sursa foto: Curtea Constituțională

În perioada 2005-2009 a fost deputat în Parlament pe listele Partidului Comuniștilor, iar apoi deputat pe listele Partidului Socialiștilor. În perioada 2002-2005 a exercitat funcția de ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al R. Moldova în Federația Rusă, prin cumul în Republica Kazahstan, Finlanda, Armenia și Turkmenistan. În 1996-2001 a deținut fotoliul de ministru al Afacerilor Interne în Guvernul Braghiș.

Serghei Țurcan a fost numit în funcția de judecător la CC în iulie 2019, fiind desemnat de CSM. În perioada 2018-2019 a exercitat funcția de membru al CSM. Înainte de aceasta a fost și membru al Consiliului Superior al Procurorilor (2009-2013). În 2016-2018 a activat în calitate de membru al Grupului de lucru pentru revizuirea legislației privind organizarea și funcționarea Înaltei Curți, iar între anii 2009-2010 a fost membru al Comisiei pentru reforma constituțională.

Sursa foto: Curtea Constituțională

Potrivit legislației, judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă „o pregătire juridică superioară, o înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 15 ani în activitatea juridică, în învăţămîntul juridic sau în activitatea ştiinţifică”.