Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Consiliul Superior al Magistraturii a…

Consiliul Superior al Magistraturii a dat undă verde procurorilor pentru a-l cerceta pe magistratul Oleg Melniciuc

Consiliul Superior al Magistraturii a decis să admită începerea urmăririi penale pe numele magistratului Oleg Melniciuc. Hotărârea poate fi contestată în termen de 30 de zile la CSJ. 

Oleg Melniciuc a fost reţinut marţi, 27 iunie, în cadrul unui dosar deschis pentru îmbogăţire ilicită. Magistratul ar deţine mai multe bunuri înregistrate pe numele rudelor sale.

„Se investighează bănuiala de îmbogățire ilicită… S-a făcut un studiu analitic al veniturilor legale obținute, al proprietăților și cheltuielilor pe care le-a avut dl Melniciuc și s-a constatat o discrepanță esențială între bunurile procurate și mijloacele dobândite legal”, a declarat atunci Eduard Harunjen, procurorul general al R. Moldova.

Magistratul ar deține mai multe bunuri înregistrate pe numele rudelor sale. Pentru anul 2016 Oleg Melniciuc a indicat în declarația de venituri și interese personale, pe lângă salariul de la Judecătorie și cel din activitatea didactică, prestată prin cumul la Universitatea de Stat, și o donație de 300 de mii de lei de la mama sa, care este pensionară și are acum 79 de ani. Solicitat de Jurnal TV să comenteze această donație și alte venituri indicate în declarația sa, Melniciuc ar fi refuzat să discute cu reporterii.

ZdG scria că magistratul a procurat un șir de spații comerciale în mun.Chișinău la preț de milioane, pe care le-a înregistrat pe numele mamei sale pensionară. În septembrie 2014, ZdG scria că Elena Melniciuc, mama lui Oleg Melniciuc, pe atunci preşedinte al Judecătoriei sect. Râşcani, avea înregistrate pe numele său mai multe bunuri imobile în Chişinău, valoarea cadastrală a cărora depăşeşte suma de 4 mln. de lei. Atunci oamenii din satul unde locuia mama magistratului spuneau că aceasta nu are nicio afacere şi că a lucrat toată viaţa în colhoz. Contactat atunci de ZdG, magistratul susținea că nu cunoaşte foarte multe detalii despre soarta imobililor. „Pe cine sunt scrise, aceluia aparţin. Ele nicidecum nu se vând. Dle, eu dacă aveam legătură cu ele, le cumpăram demult şi le înscriam pe mine”, declara Oleg Melniciuc.

Mama lui Oleg Melniciuc s-a ales, de asemenea, cu un apartament în blocul de pe strada Hristo Botev din sectorul Botanica, destinat angajaților Judecătoriei Râșcani și celor ai Curții Constituționale. După ce inițial spunea că rudele sale au procurat apartamentele la preț de piață, ulterior, când Procuratura Anticorupție a pornit un proces penal pe acest caz, magistratul a declarat că mama sa a cumpărat apartamentul la care a renunțat judecătoarea Ludmila Ursu, notează  moldovacurată.md.

Oleg Melniciuc a devenit președinte al Judecătoriei Chișinău, sectorului Râșcani, în anul 2013. La sfârșitul anului 2016, după reorganizarea sistemului de judecătorii, a candidat la funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, însă a fost respins de președintele Igor Dodon.

Citiți aici: Procurorul general despre dosarul penal pentru îmbogățire ilicită în care figurează judecătorul Melniciuc