Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Concursul pentru desemnarea unui judecător…

Concursul pentru desemnarea unui judecător la Curtea Constituțională, pe agenda următoarei ședințe a CSM

Sursa foto: ZdG

Unsprezece candidați au depus cereri de participare la concursul pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Constituțională, potrivit listei incluse la subiectul „Concursul pentru desemnarea unui judecător la Curtea Constituțională” din agenda ședinței extraordinare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care va avea loc joi, 22 iunie.

Este vorba despre aceeași listă a candidaților din 2021:

 1. Oleg Potîrniche, specialist coordonator, Agenția Servicii Publice
 2. Teodor Cârnaț, profesor universitar, Facultatea de Drept, USM
 3. Mihai Corj, avocat, CA „Mihai Corj”, mediator
 4. Radu Țurcanu, judecător, Judecătoria Chișinău
 5. Ilie Rotaru, avocat
 6. Maria Strulea, șef Direcția cercetare și analiză, Curtea
  Constituțională
 7. Tatiana Răducanu, judecător CSJ, în demisie
 8. Procopie Zaharia, avocat
 9. Nina Cernat judecător Curtea de Apel Chișinău/ membru
  CSM
 10. Mihail Petrache, jurist coordonator, Institutul de Genetică,
  Fiziologie și Protecție a Plantelor
 11. Gheorghe Balan, judecător, Judecătoria Chișinău

ZdG a analizat în septembrie 2021 activitatea celor 11 candidați la funcția de judecător la Curtea Constituțională și a oferit detalii despre cariera acestora.

Numele unora au figurat sau figurează în dosare penale sau în dosare pierdute de R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 

Pretendenții la funcția de judecător la Curtea Constituțională: Unii cu dosare penale, alții cu dosare pierdute la CtEDO

Funcția de judecător la CC a devenit vacantă la 28 ianuarie 2021, după decesul magistratului Eduard Ababei. Concursul pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC) a fost anulat în iunie 2021, din motiv că niciun candidat nu a întrunit condițiile necesare pentru desemnarea în funcția de judecător la CC. Anterior, Gheorghe Balan, candidat la funcția de judecător al CC solicitase CSM amânarea concursului pentru suplinirea funcției vacante la CC, până la luarea unei decizii de către aceasta în privința numirii unor membri ai CSM.

Potrivit legii cu privire la Curtea Constituțională, autoritatea de jurisdicţie constituţională se compune din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistratului.

Președintele Curții Constituționale Nicolae Roșca și judecătoarea Liuba Șova au fost numiți de Guvern, judecătoarea Domnica Manole și magistratul Vladimir Țurcan – numiți de Parlament, iar judecătorul Serghei Țurcan a fost numit prin hotărârea CSM. Aceștia fac parte din componența CC din 2019.