Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Concursul pentru funcția…

ULTIMA ORĂ Concursul pentru funcția de judecător la CC, anulat. CSM: Niciun candidat nu a întrunit condițiile necesare pentru desemnarea în această funcție

Sursa foto: ZdG

Concursul pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC) a fost anulat, din motiv că niciun candidat nu a întrunit condițiile necesare pentru desemnarea în funcția de judecător la CC. Decizia a fost luată marți, 15 iunie, de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„În urma deliberărilor și a consultărilor, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au decis că niciun candidat nu a întrunit condițiile necesare pentru a exercita funcția de judecător la Curtea Constituțională”, a declarat președintele interimar al CSM, Dorel Musteață.

În luna martie curent, pentru concursul privind suplinirea funcției de judecător la Curtea Constituțională s-au înscris 16 candidați. Marți, 15 iunie, membrii CSM l-au exclus din concursul pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională pe deputatul socialist Vasile Bolea, din motiv că „nu a întrunit condițiile necesare”.

Pe 20 aprilie curent, după ce subiectul a fost amânat de mai multe ori, membrii CSM au anunțat că persoanele care aspiră la funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC) vor fi selectate în conformitate cu criteriile expuse în hotărârea din 16 iulie 2019.

Potrivit hotărârii CSM din 2019, la selectarea candidatului pentru suplinirea funcției vacante de judecător al Curții Constituționale, plenul va lua în considerare întrunirea tuturor criteriilor stabilite, în coroborare cu motivele expuse în scrisorile de motivare și interviul susținut în ședința plenară, „ca în rezultatul unui concurs obiectiv și transparent să fie numiți judecători constituționali, care ar asigura activitatea jurisdicțională а CC în spiritul și în conformitate cu Constituția R. Moldova, normele și principiile internaționale de drept, astfel încât elementele de bază а unui stat de drept, рrесum supremația legii, sераrаrеа puterilor de stat si asigurarea drepturilor omului, să fie funcționale și inviolabile”.

Funcția de judecător la CC a devenit vacantă la 28 ianuarie, după decesul magistratului Eduard Ababei.

Din componența Înaltei Curți, câte doi membri sunt desemnați de CSM, Guvern și Parlament.