Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Gheorghe Balan, candidat la…

DOC Gheorghe Balan, candidat la funcția de judecător al Curții Constituționale solicită amânarea concursului până la luarea unei decizii de către CC în privința numirii unor membri ai CSM

Gheorghe Balan, candidat la funcția de judecător al Curții Constituționale solicită Consiliului Superior al Magistraturii amânarea concursului pentru suplinirea funcției vacante la CC, până la luarea unei decizii de către aceasta, în privința numirii unor membri ai CSM.

Potrivit cererii depuse la Consiliul Superior al Magistraturii, document obținut de ZdG, Gheorghe Balan, fostul șef interimar al Inspectoratului General de Poliție (IGP) solicită amânarea desfășurării concursului pentru suplinirea funcției de judecător la CC până la adoptarea unei hotărâri pe marginea sesizării depuse de doi deputați.

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca au depus miercuri, 28 octombrie, o sesizare la Curtea Constituțională, în legătură cu Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii.

Autorii au menționat că prin sesizarea depusă au solicitat CC și anularea hotărârii Parlamentului prin care Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, Valentina Coptileț și Ion Crețu au fost numiți membri la CSM, menționând că „Dodon și-a pus patru oameni loiali în funcția de membru al CSM” și că „CSM a devenit un instrument de-a lui Dodon prin care s-a (re)capturat justiția la fel ca și pe timpul Plahotniuc”.

Pe 9 martie curent, membrii CSM au anunțat concurs pentru funcția de judecător la CC, rămasă vacantă după decesul magistratului Eduard Ababei.

Concursul pentru suplinirea funcției de judecător la CC este stabilit pentru 15 iunie curent.

Candidații la funcția de judecător ai Curții Constituționale vor fi selectați în conformitate cu criteriile expuse în hotărârea din 16 iulie 2019. Decizia a fost luată marți, 20 aprilie, de membrii Consiliului Superior al Magistraturii ,după ce subiectul respectiv a fost amânat de mai multe ori.

„Propun să adoptăm o hotărâre prin care concursul se va desfășura în conformitate cu criteriile expuse în hotărârea din 16 iulie 2019. Avem înscriși în concurs 15 candidați. Propun să stabilim criteriile și să le acceptăm pe cele expuse în hotărârea din 2019”, a declarat președinta interimară a CSM, Luiza Gafton.

Din componența Înaltei Curți, câte doi membri sunt desemnați de CSM, Guvern și Parlament.