Principală  —  IMPORTANTE   —   Cazul Guguță. Primăria va contesta…

Cazul Guguță. Primăria va contesta la Curtea de Apel hotărârea Judecătoriei Chișinău prin care a declarat ilegal avizul negativ al CNMI privind construcția unui centru multietajat în locul cafenelei „Guguță”

Imagine-simbol

Primăria va contesta la Curtea de Apel Chișinău decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, prin care a declarat ilegală hotărârea Consiliului Național al Monumentelor Istorice (CNMI) privind anularea avizelor eliberate companiei „Regata Imobiliare” pentru construcția unui centru multietajat în locul cafenelei „Guguță”. 

Anunțul a fost făcut de către viceprimarul municipiului Chișinău, Victor Chironda, care susține că atât timp cât va exercita această funcție, nu va semna niciun act care ar autoriza demolarea clădirii actuale sau construcția altui obiectiv în loc.

„Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a decis că avizul negativ eliberat de MECC în 2019 pentru construcția unui centru de oficii în locul cafenelei „Guguță” este ilegal. La fel, a fost declarată ilegală și dispoziția mea din decembrie 2019 privind anularea certificatului de urbanism, eliberat anterior de viceprimarul Nistor Grozavu. Este regretabilă această decizie, așa cum practica impunerii construcțiilor prin decizia judecății este una nocivă și duce la degradarea mediului urban.

Primăria va contesta în instanță superioară această decizie iar eu declar că atât timp cât voi ocupa funcția de viceprimar nu voi semna niciun act care ar autoriza demolarea clădirii actuale sau construcția altui obiectiv în loc. În schimb, propun proprietarilor acestui obiectiv să înceteze judecățile și presiunile asupra autorităților și să își regândească abordarea. Prin implicarea unor arhitecți talentați, această clădire poate fi renovată și transformată într-un centru de cultură și artă urbană modern, sau un centru de resurse pentru societatea civilă din oraș”, a scris Chironda într-o postare pe Facebook.

Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a declarat ilegală miercuri, 26 mai, decizia Consiliului Național al Monumentelor Istorice (CNMI) de pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) din luna octombrie 2019, prin care a anulat avizele eliberate companiei „Regata Imobiliare” privind construcția unui centru multietajat în locul cafenelei „Guguță”. 

Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, au admis „acțiunea în contencios administrativ inițiată de SRL „Regata Imobiliare” împotriva Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, primarului general al municipiului Chișinău, Asociației Obștești „Centrul de Urbanism” și Ana-Maria Popa, privind anularea actelor administrative individuale defavorabile”.

Pe 16 octombrie 2019, Consiliul Național al Monumentelor Istorice (CNMI) a votat în cadrul unei ședințe pentru anularea avizelor eliberate companiei „Regata Imobiliare” pentru construcția unui centru multietajat în locul cafenelei „Guguță”. Nefiind de acord cu revocarea avizelor CNMI, SRL „Regata Imobiliare” a înaintat o cerere prealabilă, solicitând anularea deciziei de revocare a avizelor și deciziei MECC de aprobare a acesteia.

„Regata Imobiliare” s-a judecat anterior cu Primăria pentru privatizarea terenului din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, unde actualmente se află cafeneaua „Guguță”. Astfel, în noiembrie 2018, prin decizia Curții Supreme de Justiție, „Regata Imobiliare” a obținut dreptul de a privatiza terenul aferent cafenelei și a de a construi un centru socio-cultural și de agrement în Grădina Publică.

Mai mulți membri ai societății civile, dar și comunicatatea „Occupy Guguță”, pledează pentru păstrarea cafenelei „Guguță” și se opun demolării acesteea. Membrii „Occupy Guguță” au criticat anterior în mai multe instanțe decizia autorităților de permite construcția un nou edificiu, chiar în Grădina Publică Ștefan cel Mare, organizând în acest sens mai multe manifestații publice.