Arest pentru 40 de zile: de ce Platon refuză să scrie plângere pentru că ar fi fost bătut?

Veaceslav Platon a fost plasat de autoritățile ucrainene în arest preventiv pentru 40 de zile. Decizia a fost luată de magistrații de la judecătoria Pechersk din Kiev după o ședință care a durat peste zece ore. Omul de afa­ceri și ex-deputatul Vea­ce­slav Pla­ton, anun­țat în cău­tare inter­națio­nală la 25 iulie curent de Procuratura Anticorupție din Chișinău, fiind cercetat într-un dosar penal pentru spălare de bani și escrocherie în proporții considerabile, a fost reți­nut de auto­ri­tă­țile din Ucraina în ace­eași zi, iar procurorii au solicitat plasarea sa în arest până la adoptarea unei decizii de extrădare. Avocatul ucrainean Gleb Segyda, care apără interesele lui Platon, a anunțat că va ataca cu recurs decizia de judecată, dar și că Platon nu va depune o plângere în judecată împotriva acțiunilor oamenilor legii, care l-ar fi torturat și i-ar fi cauzat contuzii ale organelor interne și cutiei toracice. 

Potrivit avocatului, Platon ar fi refuzat să scrie o plângere penală pe faptul că a fost bătut, deoarece „lunetiști încă nu și-au pierdut îndemânarea să lichideze oamenii la ieșirea din sala de judecată”.

Ședința de judecată în cadrul căreia s-a decis plasarea lui Veaceslav Platon în arest pentru 40 de zile a început încă în după-amiaza zilei de ieri, dar a fost întreruptă aproape de miezul nopți după ce Platon s-ar fi fimțit rău. Ședința a fost reluată astăzi, iar decizia a fost prununțată cu puțin timp înainte de a expira cele 60 de ore ale arestul preventiv.

Pro­cu­ro­rii anti­co­ru­pţie şi ofi­ţe­rii Cen­tru­lui Naţio­nal Anti­co­ru­pţie afirmă că Vea­ce­slav Pla­ton a obţi­nut, prin scheme ile­gale, 1 mili­ard de lei de la Banca de Eco­no­mii a Mol­do­vei, în urma a două cre­dite acor­date pen­tru două firme con­duse de per­soane inter­puse în noiem­brie 2014. Ilan Şor, care pe atunci con­du­cea insti­tu­ţia finan­ci­ară, i-a fost com­plice. Din această cauză, Pla­ton riscă ani grei de puş­că­rie, fiind acu­zat de escro­che­rie şi spă­lare de bani în pro­porţii deo­se­bit de mari. Reţi­nut în Ucraina în ziua în care auto­ri­tă­ţile de la Chi­şi­nău l-au anu­nţat în cău­tare inter­na­ţio­nală, Pla­ton urmează a fi extră­dat în R. Mol­dova. Avo­ca­ţii săi susţin însă că extră­da­rea nu poate avea loc, pen­tru că cel supra­nu­mit „rai­de­rul nr. 1 din spa­ţiul CSI” deţine cetă­ţe­nia Ucrai­nei, ţară care, deşi l-a reţi­nut, nu-şi extră­dează cetă­ţe­nii.

obozrevatel.com

obozrevatel.com

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a anunțat la 26 iulie că a fost inițiată procedura de extrădare a lui Veaceslav Platon, iar acesta urmează a fi extră­dat auto­ri­tă­ți­lor din R. Mol­dova în cel mai apro­piat timp. Tot la 26 iulie, com­pa­nia ame­ri­cană Fron­tier Solu­tions,  a adresat o scri­soare pro­cu­ro­ru­lui gene­ral al Ucrai­nei, Iurii Luțenco, în care cere ofi­ci­a­lu­lui să nu per­mită extră­da­rea lui Pla­ton în R. Mol­dova până ce acesta nu va fi audiat de anche­ta­to­rii ame­ri­cani. John Sadweg, unul din­tre con­du­că­to­rii com­pa­niei pre­ci­zează în scrisoare că Fron­tier Solu­tions a înche­iat un con­tract  cu Pla­ton pen­tru a-i repre­zenta inte­re­sele în legă­tură cu fur­tul mili­ar­du­lui, dar și că Platon este gata să dea măr­tu­rii anche­ta­to­ri­lor des­pre impli­ca­rea per­soa­ne­lor de la con­du­ce­rea R. Mol­dova în fra­uda ban­cară.

Fron­tier Solu­tions este ace­eași com­pa­nie care apără și interesele fos­tului şef-adjunct al Ser­vi­ci­u­lui pre­ve­nire şi com­ba­tere a spă­lă­rii bani­lor din cadrul CNA, Mihail Gofman. Compania a expe­diat, de la înce­pu­tul lunii iulie, două scri­sori  în adresa lui Edu­ard Haru­n­jen și a Adri­a­nei Beți­șor, prin care infor­mează că Gofman se afla în SUA într-o vizită de lucru,  „unde se întâl­nește cu func­țio­nari publici cu pri­vire la subiecte ofi­ci­ale”, dar și că auto­ri­tă­țile din SUA au ini­țiat o inves­ti­ga­ție pen­tru elu­ci­da­rea fur­tu­lui mili­ar­du­lui.

Foto: facebook.com/Gleb Segyda


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Madalina Radulescu

  Refuza sa scrie cerere pentru ca stie ca a aplicat forta impotriva fortelor de lege atunci cind a fost retinut. Aici nu-l ajuta nici o cerere

  • Maria Furtună

   Dar poate special si-a tras una in ochi ca sa se poata justifica? Nu cred ca l-a batut cineva din fortele de ordine pentru ca stiau ca ar putea fi trasi ulterior la raspundere

 2. Gicu

  Madalina tu asa de proasta esti ca nici nu stii…de dine depinde 0.000000000000000000.01 in MOLDOVA. Tu esti o retaradata cu toate ca esti un troli. Numi place ca duci cetatenii in eroare. Moldovenii deja se trezesc si va veni si timpul tau. Pa.

 3. Susana Mironova

  La asta a ajunsPlaton să umble cu ochiul vînat? da 40 de zile stai acolo dar in Moldova te asteapata detenți pe viața.

 4. andrei balan

  Sper ca zilele sa se transforme in ani atunci cind va fi extradat in Moldova. Asa oameni ca el si alti colegi de-ai lui din Clanul Lucinschi nu au ce cauta in libertate, la ei obiceiul de a fura deja e prea mare si nu se pot opri.

 5. Vlad

  Refuză să scrie cerere, pentru că nu e sigur ce minciuna să mai spună de data aceasta? Ehh Platon, bucurăte că în Ucraina ți-au dat 40 de zile, că atunci cînd revii n Moldova, precis îți dau detenție pe viața!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *