Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Zelensky: „Noi deja am înțeles…

Zelensky: „Noi deja am înțeles că Ucraina nu va fi în NATO”

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a comentat marți, 15 martie, aspirațiile Ucrainei de a deveni membru al blocului militar NATO, scrie Unian.

Potrivit lui Zelensky, Kievul a înțeles că politica „ușilor deschise” nu se aplică în cazul Ucrainei.

„Este clar că Ucraina nu este membră a NATO, înțelegem asta, suntem oameni adecvați. De ani de zile am auzit de uși deschise, dar acum am auzit că noi nu putem intra acolo și trebuie să recunoaștem. Mă bucur că oamenii noștri încep să înțeleagă și să conteze partenerii noștri care ne ajută”, a declarat președintele ucrainean.

În context, Zelensky a cerut închiderea cerului deasupra Ucrainei. Într-o discuție cu liderii europeni, Zelensky a declarat că „NATO este cea mai puternică alianță din lume”, însă „unii membri ai alianței sunt hipnotizați de agresiunea Rusiei”, scrie BBC.

„Auzim vorbindu-se mult despre al Treilea Război Mondial, că ar putea izbucni dacă NATO închide spațiul aerian al Ucrainei pentru rachetele și avioanele rusești și, ca atare, nu a fost dispusă zona de excludere aeriană care ar fi avut scopuri umanitare”, a declarat Zelensky.

„Asta permite armatei ruse să bombardeze orașele pașnice și să arunce în aer blocuri de locuințe, spitale și școli. Patru clădiri cu etaj au fost bombardate în cursul dimineții, zeci de morți”.