Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Împușcături în Donbas: s-a…

VIDEO Împușcături în Donbas: s-a raportat că de Paști, grupurile armate au tras din mitraliere în apropiere de Katerinovka

Datele de ultimă oră arată că, la 2 mai, în regiunea Donbas grupuri armate ilegale au încălcat armistițiul de încetare a focului și au tras din mitraliere în apropiere de Katerinovka, oraș din Ucraina, scrie hromadske.ua.

Potrivit sediului operațiunii Forțelor Mixte, pe 2 mai, militanții au încălcat încetarea focului. Potrivit sursei citate, nu au existat pierderi și răni în rândul personalului militar ucrainean.

Așadar, în apropierea satului Katerinovka, militanții au deschis focul cu o mitralieră de calibru mare. Sediul Forțelor Mixte a informat reprezentanții OSCE despre acest lucru prin partea ucraineană a CCCM (Centrul comun de control și coordonare a problemelor de încetare a focului și stabilizarea liniei de delimitare a părților).

Începând cu ora 7:00 din 3 mai, armata ucraineană a înregistrat o altă încălcare a încetării focului. Militanții au deschis focul cu armele mici în apropierea satului Peski.

În perioada 27 iulie 2020 – 19 aprilie 2021, Misiunea specială de monitorizare a OSCE a înregistrat cel puțin 20.898 încălcări ale încetării focului pe ambele părți ale liniei de contact din regiunile Donetsk și Luhansk. Aceasta include cel puțin 6.414 explozii, 2.397 muniții zburate nedeterminate, 190 fulgere de bot, 76 de rachete, precum și cel puțin 11.813 explozii și împușcături.

Statisticile OSCE diferă de datele furnizate de părțile la conflict, dată fiind metodologia de calcul diferită, or, sediul OOC consideră bombardarea unei poziții ca o singură încălcare, iar SMM OSCE înregistrează fiecare împușcare sau explozie pe ambele părți ale liniei de contact.

Din 27 iulie 2020, un armistițiu privind încetarea complete a focului este în vigoare oficial în Donbas. În acest timp, însă, bombardamentele nu au încetat, dar numărul lor s-a redus. În același timp, în ultimele săptămâni a fost observată o agravare a situației din zona de conflict.