Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   ULTIMA ORĂ/ Elveția se alătură…

ULTIMA ORĂ Elveția se alătură statelor UE care au impus sancțiuni „oamenilor de afaceri și politicienilor implicați în acte de destabilizare a R. Moldova”

Colaj ZdG

Consiliul Federal al Elveției a decis miercuri, 28 iunie, să impună sancțiuni în legătură cu situația din R. Moldova și a adoptat o ordonanță în acest sens. Astfel, Elveția se alătură UE în impunerea de sancțiuni la cererea Chișinăului, ca urmare a intensificării acțiunilor destabilizatoare în țară de la începutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Ordonanța privind R. Moldova va intra în vigoare la 28 iunie, la ora 18:00.

Au fost impuse sancțiuni financiare și restricții de călătorie pentru cinci persoane: fostul deputat fugar Ilan Șor, deputata cercetată penal Marina Tauber, politicianul cercetat penal Gheorghe Cavcaliuc, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc și omul de afaceri rus Igor Ceaika.

„Printre acestea se numără oameni de afaceri și politicieni care au fost implicați în acte care subminează suveranitatea și independența R.Moldova”, se arată în comunicatul emis de autoritatea elvețiană.

Măsurile constau în înghețarea activelor și a resurselor economice ale acestor persoane, precum și în interzicerea intrării în Elveția și a tranzitului prin Elveția. Activele care urmează să fie înghețate trebuie să fie raportate imediat la SECO.

„Consiliul Federal este preocupat de intensificarea amenințărilor directe de la începutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Grupuri interne și Rusia se implică în aceste activități în încercarea de a destabiliza R. Moldova. Măsurile restrictive specifice adoptate de Consiliul Federal la 28 iunie vizează persoanele responsabile de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care amenință suveranitatea și independența R. Moldova. De asemenea, acestea sunt concepute ca o reacție la numărul tot mai mare de atacuri la adresa democrației, a statului de drept, a stabilității și securității țării și pentru a sublinia sprijinul Consiliului Federal pentru actualul guvern”, mai notează sursa citată.

Elveția se arată pregătită să sprijine eforturile de stabilizare a situației actuale, în conformitate cu angajamentul său față de cooperarea pentru dezvoltare, promovarea intereselor economice și lupta împotriva corupției în R. Moldova.

Sancțiunile nu împiedică în niciun fel acordul de liber schimb dintre statele AELS (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) și R. Moldova, semnat la Schaan, Liechtenstein, la 27 iunie, precizează Consiliul.

OFICIAL: Șor, Cavcaliuc, Tauber, Plahotniuc și Chaika – sancționați de UE

Consiliul Afaceri Generale al UE a adoptat la 30 iunie prima listă cu persoane sancționate în baza noului regim de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a R. Moldova.