Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina a completat chestionarul pentru…

Ucraina a completat chestionarul pentru aderarea la Uniunea Europeană

Foto: Reuters

Autoritățile de la Kiev au completat un chestionar care va constitui un punct de plecare pentru ca Uniunea Europeană să decidă cu privire la aderarea Ucrainei în viitorul apropiat, a declarat Ihor Zhovkva, adjunctul șefului biroului președintelui Volodimir Zelensky, scrie Reuters.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat chestionarul lui Zelensky în timpul vizitei sale la Kiev din 8 aprilie, promiţând o începere mai rapidă a cererii Ucrainei de a deveni membră a UE, în contextul invaziei ruse.

Documentul a fost completat astăzi de partea ucraineană. Ne aşteptăm ca recomandarea… să fie pozitivă, iar apoi mingea va fi în curtea statelor membre UE”, a declarat Ihor Zhovkva, adjunctul şefului de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelensky.

Comisia Europeană va trebui să emită o recomandare privind conformitatea Ucrainei cu criteriile necesare de aderare. Zhovkva a adăugat că Ucraina se aşteaptă să dobândească statutul de ţară candidată la aderarea la UE în iunie, în cadrul unei reuniuni programate a reuniunii Consiliului European.
Consiliul European se va întruni în perioada 23-24 iunie.

În continuare, va trebui să începem discuţiile de aderare. Şi odată ce vom începe aceste discuţii, putem vorbi deja despre aderarea deplină a Ucrainei la UE„, a conchis Zhovkva.

Peședintele ucrainean Volodimir Zelensky a semnat la 28 februarie o cerere de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Detalii aici

R. Moldova a înaintat cererea de aderare la Uniunea Europeană (UE) la 3 martie 2022. Șefa statului, Maia Sandu, prim-ministra, Natalia Gavrilița, și președintele Parlamentului, Igor Grosu, au semnat un document în acest sens.

Pe 11 aprilie, la Luxemburg, R. Moldova a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare a țării noastre la UE. Detalii aici