Principală  —  IMPORTANTE   —   R. Moldova a primit chestionarul…

R. Moldova a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare a țării noastre la UE. Nicu Popescu: Răspunsurile pe care le vom oferi întrebărilor din acest chestionar vor arăta cât suntem de pregătiți pentru aderarea la UE

Pe 11 aprilie, la Luxemburg, R. Moldova a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare a țării noastre la UE. Despre asta anunță ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova, Nicu Popescu.

Astăzi, la Luxemburg, domnul comisar pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi mi-a înmânat chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova. Răspunsurile pe care le vom oferi întrebărilor din acest chestionar vor reprezenta radiografia situației noastre de moment, aratând cât suntem de pregătiți pentru aderarea la Uniunea Europeană și, în același timp, ne vor indica unde trebuie să depunem eforturi suplimentare. (…) Ne așteaptă o perioadă de muncă intensă așa că începând chiar de astăzi, când am primit chestionarul, instituțiile sunt pregătite pentru a furniza informațiile necesare în cel mai scurt timp. Vom implica în acest proces nu numai autoritățile, ci și societatea noastră civilă pentru că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă un proiect de țară care vizează viitorul fiecăruia dintre noi, a anunțat Nicu Popescu pe pagina sa de Facebook.

R. Moldova a înaintat cererea de aderare la Uniunea Europeană (UE) la 3 martie 2022.

Șefa statului, Maia Sandu, prim-ministra, Natalia Gavrilița, și președintele Parlamentului, Igor Grosu, au semnat un document în acest sens.

„Astăzi semnăm cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ea este adresată domnului Emmanuel Macron, Președintele Franței, țara care astăzi deține Președinția Consiliului Uniunii Europene. Cererea o depunem în următoarele zile la Bruxelles. Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar. Suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv național fundamental. Cetățenii au ales această opțiune. Ei văd viitorul țării noastre în Uniunea Europeană. Știm care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm și suntem pregătiți de lucru. Pas cu pas, hotărât, vom parcurge toate etapele pentru a construi viitorul prosper și pașnic al cetățenilor din Moldova”, a declarat președinta R. Moldova, Maia Sandu.