Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Prim-miniștrii Poloniei, Cehiei și Slovaciei…

Prim-miniștrii Poloniei, Cehiei și Slovaciei se vor întâlni cu Zelensky, la Kiev, în calitate de reprezentanți ai UE

Prim-miniștrii Poloniei, Cehiei și Slovaciei merg marți, 15 martie, la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, în calitate de reprezentanți ai liderilor Uniunii Europene (UE), a anunţat premierul ceh Petr Fiala pe reţele de socializare, informează Reuters.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, vicepremierul Jarosław Kaczyński, premierul ceh, Petr Fiala, şi premierul sloven, Janez Janša, vor vizita capitala Ucrainei în calitate de reprezentanţi ai Consiliului European.

„Scopul vizitei este de a confirma sprijinul fără echivoc al întregii Uniuni Europene pentru suveranitatea şi independenţa Ucrainei. Obiectivul acestei vizite este, de asemenea, de a prezenta un pachet larg de sprijin pentru Ucraina şi pentru ucraineni”, a declarat premierul ceh.

Conform unui comunicat al guvernului polonez, cei trei premieri se vor deplasa la Kiev în calitate de reprezentanţi ai Consiliului European, „pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky şi cu premierul ucrainean Denis Şmîhal”.

Este a douăzecea zi de război în Ucraina. În noaptea de 14 spre 15 martie, mai multe explozii au avut loc în Kiev și Harkov. SUA au avertizat luni că vor exista „consecinţe” pentru China dacă va oferi ajutor Rusiei, subliniind totodată că Beijingul „poate face mai mult decât orice altă ţară” pentru a pune capăt invaziei ruse în Ucraina. Statele UE au convenit asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. UE blochează importurile de oțel și fier din Federația Rusă.

Curtea Internațională de Justiție de la Haga se va pronunța miercuri, 16 martie, în cazul acuzațiilor de genocid aduse de Ucraina împotriva Federației Ruse.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

LIVE TEXT/ A 20-a zi de război în Ucraina