Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Premierul Ungariei susține că statele…

Premierul Ungariei susține că statele europene au fost atrase fără să-și dea seama în războiul din Ucraina: „Sper din suflet ca Europa să nu se bage în treaba asta până la gât”

Sursa foto: Getty Images

Premierul maghiar, Vikor Orban, un aliat al lui Vladimir Putin, susține că ajutând Ucraina, statele europene au fost atrase fără să-și dea seama în război, iar în acest moment sunt implicate până „la brâu”. Orban „speră din suflet ca Europa să nu se bage în treaba asta până la gât”.

Politicianul a declarat că țara sa a reușit „să stea deoparte” de acest conflict sângeros și că trebuie încheiat cât mai repede „un armistițiu”.

„O mare parte din Europa este deja implicată în acest război. S-au lăsat atrași în război. Cei care transportă arme sunt parte din război. Cel puțin până la glezne. Cei care antrenează soldații uneia dintre părți sunt băgați în asta până la genunchi. Aceia care nu doar antrenează soldați, dar oferă ajutor operațional… Cei care antrenează trupe sunt legați de acest război. Dacă pentru un an întreg una dintre tabere este finanțată… Nu doar cheltuielile militare, dar și cele guvernamentale. Așa cum face Uniunea Europeană cu 18 miliarde de euro. Asta înseamnă că ești în război până la brâu. Sper din suflet ca Europa să nu se bage în treaba asta până la gât, a declarat premierul ungar Viktor Orban, citat de Digi24.

Premierul ungar susține că țara sa este neutră și că trebuie încheiat cât mai repede un armistițiu.

„Ungaria a reușit să stea deoparte complet de toate astea. Și am reușit să facem asta în ciuda presiunii internaționale. Punctul nostru de vedere este că un armistițiu trebuie semnat imediat. Trebuie să avem de îndată negocieri de pace și trebuie să găsim pacea”, a punctat premierul ungar Orban.

Premierul ungur a fost încă de la începutul războiului de partea Rusiei și a refuzat de fiecare dată orice propunere privind pachetele de sancțiuni impuse lui Vladimir Putin și aliaților săi.

Fiind dependentă de gazul rusesc, Ungaria a pledat întotdeauna pentru păstrarea statutului neutru față de Rusia, ceea ce a atras de partea sa multe critici din Occident.