Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Premierul Ungariei cere UE să…

Premierul Ungariei cere UE să nu ia o decizie privind negocierile de aderare cu Ucraina. Comisia Europeană ar putea debloca o parte din fondurile Budapestei, într-o încercare de a-l „împăca” pe Orbán

Sursa: miniszterelnok.hu

Comisia Europeană ar putea să acorde Budapestei 10 miliarde de euro, după ce prim-ministrul Ungariei Viktor Orbán s-a arătat dispus să blocheze planurile UE de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina, scrie The Guardian.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană a fost îndemnată să nu-l „împace” pe Viktor Orbán prin deblocarea a miliarde de euro pentru Budapesta, în timp ce premierul ungar amenință să deraieze planurile UE de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina și de a acorda Kievului un nou ajutor.

Măsurile luate de guvernul ungar în ultimii ani pentru a submina instituțiile independente, precum și preocupările legate de corupție și de presupusa utilizare abuzivă a fondurilor europene au determinat Bruxelles-ul să rețină peste 27 de miliarde de euro alocate Ungariei.

Cu toate acestea, într-un demers care ar putea să alimenteze frustrarea susținătorilor statului de drept, Comisia a semnalat că ar putea fi pregătită să deblocheze până la 10 miliarde de euro, datorită progreselor înregistrate în ceea ce privește reformele judiciare.

Această decizie vine înaintea unei reuniuni a liderilor europeni, programată pentru 14 decembrie, când cei 27 de șefi de guvern din UE urmează să discute un pachet de ajutor propus de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, modificări ale bugetului blocului și dacă să aprobe sau nu deschiderea negocierilor de aderare cu Kievul.

Conducerea Ungariei a amenințat în repetate rânduri că va bloca deciziile privind toate cele trei aspecte.

Într-o scrisoare consultată de The Guardian adresată președintelui Consiliului European, Charles Michel, Orbán și-a reiterat poziția.

„Vă îndemn respectuos să nu invitați Consiliul European să decidă asupra acestor chestiuni în decembrie, deoarece lipsa evidentă de consens ar duce în mod inevitabil la eșec”, a scris el, referindu-se la negocierile de aderare a Ucrainei și la revizuirea bugetului blocului.

Blocajul nou apărut a sporit temerile printre criticii lui Orbán că blocul va aloca o parte din fondurile Ungariei, în încercarea de a convinge Budapesta să semneze ajutorul financiar pentru Ucraina și deschiderea negocierilor de aderare.

Daniel Freund, un deputat german din partea Verzilor în Parlamentul European și critic al guvernului Orbán, a îndemnat luni UE să nu lase Ungaria să scape de responsabilitate.

Guvernul Orbán nu a îndeplinit reformele necesare”, a spus el. „Nu trebuie să ajungă niciun ban. Dacă comisia decide altfel, este doar dintr-un singur motiv: încearcă să îl liniștească pe Orbán, care a exagerat complet cu amenințarea cu veto-ul”.

Pentru a avea acces la fonduri, Ungaria trebuie să finalizeze o serie de reforme în domenii precum independența judiciară, transparența și lupta împotriva corupției.

Timp de luni de zile, Bruxelles și Budapesta au negociat în timp ce Ungaria introducea modificări legislative.

Comisia spune acum că s-au realizat multe în ceea ce privește reformele judiciare. Iar săptămâna trecută, un oficial al Comisiei a declarat reporterilor că ar putea fi luată o decizie care ar duce la plata a 500 de milioane de euro către Ungaria în următoarele săptămâni și la punerea la dispoziție a 10 miliarde de euro în următorii ani.

În ciuda acestui fapt, într-o analiză comună publicată la jumătatea lunii noiembrie, șase grupuri importante ale societății civile maghiare au afirmat că „pachetul de reformă judiciară adoptat în mai 2023 rămâne fundamental deficitar”.

Un diplomat UE, care a dorit să-și păstreze anonimatul pentru a discuta chestiuni interne sensibile, a declarat că se crede că decizia de deblocare nu va fi luată din cauza presiunilor legate de Ucraina.

„Comisia se mișcă în acest sens pentru că nu are altă opțiune. Dacă Ungaria se ocupă de o parte din cerințe, atunci comisia nu prea are de ales decât să dea banii”, a declarat diplomatul.

Freund, parlamentarul german, a avertizat că deblocarea fondurilor pentru Ungaria în acest stadiu ar putea crea un precedent riscant.

Dacă Orbán reușește, alții îi vor urma exemplul și vor abuza de dreptul de veto”, a spus el, adăugând: „Aceasta va slăbi semnificativ Uniunea Europeană în viitor”.