Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Pe unde zboară și unde…

Pe unde zboară și unde se îndreaptă avioanele care decolează din Rusia după ce UE și-a închis spațiul aerian pentru aeronavele rusești? În weekend, toate biletele la cursele care pleacă din Moscova și Sankt Petersburg s-au vândut

După ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea rezerviștilor pentru războiul Rusiei în Ucraina, prețurile pentru zborurile internaționale care pleacă din Rusia au crescut vertiginos în această săptămână și aproape toate zborurile care pleacă din Moscova sau Sankt Petersburg s-au vândut în weekend, se menționează într-o analiză publicată de flightradar24.com. Dar, având în vedere restricțiile în spațiul aerian și o scădere dramatică a opțiunilor de zboruri internaționale pentru călătorii ruși din februarie, unde se îndreaptă aceste zboruri?

Ce destinații mai sunt disponibile?

După închiderea spațiului aerian al UE pentru aeronavele rusești și interzicerea reciprocă a aeronavelor UE de către Rusia, opțiunile de zbor internațional disponibile pentru călătorii ruși sunt limitate. Pe o marjă largă, cea mai populară destinație (sau punct de tranzit) este Turcia. Din cele peste 75.000 de plecări internaționale din Rusia până acum în 2022, 25% dintre zboruri au zburat către Turcia.

Graficul de mai sus arată cele mai populare destinații pentru zborurile cu plecare din Rusia. În timp ce Turcia a fost mult timp o destinație populară pentru călătorii ruși, lipsa opțiunilor a dus la creșterea călătoriilor acolo.

Făcând vacanță pe Marea Mediterană

Având în vedere că destinațiile de vacanță din afara Rusiei sunt limitate, zborurile către Antalya au crescut. Zborurile către Antalya au atins apogeul în acest an, cu 543 de plecări săptămânale din Rusia în ultima săptămână a lunii august.

Ce companii aeriene zboară către Turcia?

Turkish Airlines operează de departe cel mai mare număr de zboruri din Rusia către Turcia, cu peste 300 de plecări săptămânale din Rusia în timpul sezonului de vară de vârf. Azur Air este singura altă companie aeriană care operează peste 100 de plecări săptămânale.

Superjet – o soluție puțin probabilă

După invadarea Ucrainei, Rusia și-a pierdut capacitatea de a opera o mare parte din flota sa de avioane comerciale în afara Rusiei. Majoritatea aeronavelor care operează pentru companiile aeriene ruse sunt închiriate de la locatari străini și sunt supuse sancțiunilor și reposedării dacă părăsesc Rusia.

Companiile aeriene ruse au apelat astfel la Superjet, un avion regional dezvoltat pe plan intern. Fiind cel mai popular avion rusesc, Superjet și-a asumat un rol uriaș în zborurile internaționale ale companiilor aeriene ruse.

În 2022, înainte de război, au existat între 4 și 29 de plecări săptămânale Superjet din Moscova către destinații din afara Rusiei. După invazie, a crescut rapid la peste 100 de plecări săptămânale, ajungând la 242 de plecări în prima săptămână a lunii iulie. Companiile aeriene au crescut, de asemenea, dramatic plecările Superjet din Soci, Mineralnye Vody și Ekaterinburg.