Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Majoritatea membrilor G20 „au condamnat…

Majoritatea membrilor G20 „au condamnat ferm” războiul din Ucraina

Foto: Reuters

Liderii Grupului celor 20 de țări (G20) au condamnat miercuri „în termenii cei mai fermi” agresiunea Rusiei în Ucraina și au cerut retragerea necondiționată a acesteia, într-o declarație adoptată la finalul summitului de două zile, relatează Reuters.

Majoritatea membrilor au condamnat ferm războiul din Ucraina”, se arată în declarație, semnalând că Rusia, care este membră a G20, s-a opus formulării. Pozițiile adoptate de China și India, care s-au abținut de la o rezoluție similară a ONU în martie, nu au fost imediat clare.

Cu toate acestea, cel puțin trei diplomați au afirmat că declarația, care a recunoscut că „au existat alte opinii și evaluări diferite ale situației și sancțiunilor”, a fost adoptată în unanimitate.

„Utilizarea sau amenințarea cu utilizarea armelor nucleare este inadmisibilă”, se mai spune în declarație.

„Este esențial să se susțină dreptul internațional și sistemul multilateral care protejează pacea și stabilitatea. Acest lucru include apărarea tuturor scopurilor și principiilor consacrate în Carta Națiunilor Unite și aderarea la dreptul umanitar internațional”.

Mai devreme, programul zilei la summitul de pe insula indoneziană Bali a fost perturbat de o reuniune de urgență pentru a discuta despre rapoartele privind o rachetă care a căzut marți pe teritoriul polonez din apropierea Ucrainei, provocând moartea a două persoane.

Președintele american Joe Biden a declarat după reuniune că Statele Unite și aliații săi din NATO investighează explozia, dar primele informații sugerează că este posibil ca aceasta să nu fi fost cauzată de o rachetă lansată din Rusia.

Polonia, membră NATO, a declarat că o rachetă a ucis două persoane în estul țării, în apropiere de Ucraina, și l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pentru explicații, după ce Rusia a negat că ar fi responsabilă.

La reuniune au participat liderii din Grupul celor șapte națiuni, Spania, Olanda și UE, care se aflau toți în Bali pentru summitul G20.

Țările G7 includ Statele Unite, Germania, Franța, Canada, Italia, Marea Britanie și Japonia.

După reuniune, liderii G20, îmbrăcați în cămăși albe și unii cu șepci de baseball cu logo-ul G20, au luat parte la o ceremonie de plantare de puieți de mangrove pentru a semnala lupta împotriva schimbărilor climatice.