Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   În ziua protestului „15 minute”…

În ziua protestului „15 minute” pentru AUTOSTRĂZI în România, PSD anunţă începerea lucrărilor la Autostrada Moldovei

PSD a anunţat demararea proiectului Autostrada Moldovei, iar ministrul Transporturilor Răzvan Cuc va participa la începerea lucrărilor, astăzi, 15 martie, începând cu ora 12.30. Tot astăzi va avea loc un protest în care mai mult angajaţi din privat şi de la stat vor întrerupe pentru timp de 15 minute activitatea, la ora 15.00, transmite Mediafax.ro.

UPDATE: Președintele României a anunțat că susține protestul de 15 minute anunțat azi la ora 15. „În legătură cu protestul de astăzi, de la ora 15.00, vreau să știe protestatarii că sunt alături de ei. Șî eu”, a declarat Klaus Iohannis.

„Autostrada Moldovei începe azi! Varianta de ocolire, la profil de autostradă, a municipiului Bacău este parte integrantă din autostrada Moldova (coridorul IX pan european). Este un proiect lansat în 2017, în timpul guvernării PSD, în valoare de 144 de milioane de euro, cu finanţare asigurată. Ministrul Transporturilor, domnul Răzvan Cuc, va fi astăzi prezent începând cu ora 12:30 la începerea lucrărilor pe şantier”, au scris social-democraţii pe pagina de Facebook a PSD.

Anunţat în urmă cu 11 zile, astăzi va avea loc protestul iniţiat de omul de afaceri sucevean Ştefan Mandachi, care a construit primul şi singurul metru de autostradă din Moldova.

Ştefan Mandachi a anunţat, în 4 martie, că a finalizat lucrările la primul şi singurul metru de autostradă din Moldova şi în 15 martie îl inaugurează, lansând şi o provocare: „În data de 15 martie, pentru 15 minute, începând cu ora 15.00, eu suspend activitatea celor 40 de restaurante. Pentru autostrăzi, fii solidar! Provoacă măcar trei persoane să-şi suspende activitatea!”, spunea Mandachi.

Provocarea lui a mers către trei oameni de afaceri: Ion Ţiriac, Gigi Becali, Viorel Cataramă. La două zile de la lansarea provocării, în 6 martie, lui Ştefan Mandachi i-a răspuns Viorel Cataramă, care a anunţat că grupul de firme „Elvila” se alătură protestului şi întrerupe munca timp de 15 minute. În plus, Cataramă a dus provocarea mai departe.

După ce provocarea a fost propagată la nivel naţional, tot mai multe firme au anunţat că se alătură manifestului „România vrea autostrăzi” şi opresc lucrul pe data de 15 martie.

Şi JYSK România a anunţat că în 15 martie, la ora 15, se întrerupe activitatea pentru 15 minute în cele 73 de magazine din ţară, unde sunt angajate peste 800 de persoane.

În Cluj-Napoca, două companii IT s-au alăturat protestului. În acest fel, 1.100 de angajaţi opresc vineri, timp de 15 minute, activitatea şi lansează provocarea i celor peste 7.000 de clienţi şi colaboratori din ţară şi din străinătate.

Provocarea lui Mandachi a reuşit să ajungă, în 11 zile, în fiecare judeţ şi zeci de mii de oameni, angajaţi la stat sau la privat, opresc lucrul vineri pentru a trage un semnal de alarmă: „RomâniaVreaAutostrăzi”.

Dintre angajaţii statului, cei mai mulţi care întrerup activitatea vineri se pare că vor fi în judeţul Braşov, unde preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Viştea şi 35 de primari din judeţ participă la protest.

La Iaşi, primarul Mihai Chirica va ieşi în faţa Primăriei pentru a susţine ideea omului de afaceri sucevean, dar activitatea instituţiei nu va fi afectată.

Alţi primari din ţară, de la putere sau din opoziţie, au anunţat că participă la protestul faţă de starea infrastructurii şi pentru a susţine construcţia de autostrăzi.

Citiți și: VIDEO/ Protestul unui antreprenor român: a construit primul metru de autostradă din Moldova din bani proprii