Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ex-editorul canalului de Telegram Nexta…

Ex-editorul canalului de Telegram Nexta Roman Protasevici și iubita sa, plasați în arest la domiciliu. Tatăl jurnalistului: „Poate că e implicat într-un fel de joc politic”

Foto: ria.ru

Ex-editorul canalului de Telegram Nexta recunoscut ca extremist în Belarus, Roman Protasevici, și iubita sa Sofia Sapega care la data de 23 mai curent au fost reținuți pe aeroportul din Minsk, se află în arest la domiciliu, relatează BBC, citându-l pe tatăl său, Dmitry Protasevich, scrie ria.ru.

Mi-e greu să comentez acțiunile autorităților, care sunt obiectivele lor. Poate că este implicat într-un fel de joc politic”, declară tatălui jurnalistului Protasevici.

El a menționat că avocatul și autoritățile nu spun nimic.

„Dacă măsura de reținere a fost modificată, aceasta este o îmbunătățire a condițiilor lor de viață. În caz contrar, ce se va întâmpla în continuare nu se cunoaște”, a menționat Dmitry Protasevici.

Anterior, autoritățile din Belarus a raportat că rusoaica Sofia Sapega, reținută la Minsk împreună cu Protasevich, a fost transferată în arest la domiciliu.

Postul naţional de televiziune din Belarus (ONT) a difuzat joi, 3 iunie, declaraţii video în care jurnalistul de opoziţie, Roman Protasevici, arestat, la data de 23 mai, după deturnarea avionului Ryanair „şi-a recunoscut vina în organizarea și pregătirea acțiunilor care încalcă ordinea publică şi a spus că vrea să-şi îndrepte greşelile”.

În imaginile video, Roman Protasevici, a afirmat că a îndemnat „la proteste împotriva regimului şi a dat asigurări că îl respectă pe președintele Aleksandr Lukaşenko”. În context, jurnalistul a mai spus că vrea să-şi îndrepte greşelile şi să ducă o viaţă liniştită, departe de politică.

Pe 23 mai, Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă.

Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko. Forțele militare aviatice belaruse au forțat avionul companiei Ryanair, în care se afla și Roman Protasevici, să aterizeze de urgență, invocând faptul că la bord ar fi o bombă. Aeronava se îndrepta de la Atena spre Vilnius.

Roman Protasevich este fostul editor al canalului de Telegram Nexta, recunoscut ca extremist în Belarus. În ultimele luni, acesta locuia la Vilnius și făcea parte din echipa Svetlanei Tihanovskaia. Protasevici a fost inclus de către autoritățile din Belarus pe lista teroriștilor, dat în căutări interstatale.