Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Enoriaşii ucraineni părăsesc în masă…

Enoriaşii ucraineni părăsesc în masă Biserica rusă

Enoriaşii ucraineni părăsesc în masă Biserica Ortodoxă Ucraineană cu Patriarhatul la Moscova. Potrivit unui articol semnat de Alexandra Vagner, corespondent la Radio Svoboda, (varianta rusă a Europei Libere), zeci de eparhii care se subordonau clericilor de la Moscova se retrag de la aceştia, trecând la Biserica Ortodoxă Ucraineană cu Patriarhatul la Kiev, sau la alte biserici.Totodată, sunt schimbaţi şi preoţii din aceste locașe.

Potrivit sursei citate, acest fenomen a fost numit în Ucraina „parada exodului”. Cea mai mare parte a eparhiilor care părăsesc Mitropolia Moscovei sunt din regiunea Ternopol, care, anterior, în majoritate apaţineau acestei biserici.
Biserica ce se subordonează Moscovei numeşte acest exod de enoriaşi drep „ocuparea ilegală a bisericilor”.
La rândul lor, cei care părăsesc această biserică invocă implicarea Bisericii Ortodoxe Ruse (BOR) în politică şi faptul că aceasta susţune războiul din estul Ucrainei. „Motive plauzibile de a părăsi această biserică au apărut încă de la protestele de pe Maidan, când unii din preoţii din Ucraina, din subordinea Patriarhiei Ruse, refuzau să slujească panihida celor decedaţi în urma reprimării protestelor de la Kiev. Mai târziu, situaţia s-a repetat şi cu victimele conflictului din regiunile de est. Un alt motiv este limba rusă, în care se ţin slujbele, fapt ce creează probleme deoarece din eparhiile care au trecut la Mitropolia de la Kiev majoritatea erau din zona rurală, preponderent vorbitoare de limba ucraineană”, transmite Radio Svoboda.
Problema implicării Patriarhului Kiril al Rusiei în politică, în ultimul timp aceasta fiind una antiucraineană, este reclamată chiar şi de preoţii din eparhiile subordinate Rusiei. „Domnul a făcut aşa ca acest pământ să fie ucrainean, iar dumneavoastră vă comportaţi ca un evanghelist mercenar. Luminăţia sa a ajuns prea departe în activitatea politică, aidoma armatei pravoslavnice din Donbass, care înaintează pe teritoriul ucrainean”, a declarat într-o scrisoare deschisă, Oleg Şlihtoi, preot la o mănăstire din Ternopol.
Potrivit aceleiași surse, promovarea în bisericile ucrainene a aşa zisului „russkii mir” (lumea rusă) şi susţinerea acordată de către conducerea BOR politicii Moscovei în Ucraina, face ca această biserică să piardă teren în ţara vecină.