Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   După luni de negocieri, SUA…

După luni de negocieri, SUA și Ucraina au semnat acordul privind resursele naturale

foto: sky news

Statele Unite și Ucraina au semnat un acordul privind exploatarea comună a resurselor energetice și minerale ucrainene. Cele două țări au convenit, de asemenea, să înființeze un fond de investiții pentru reconstrucție, menit să sprijine redresarea economică a Ucrainei după războiul cu Rusia, relatează BBC.

Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessant (stânga), și prim-vicepremiera Ucrainei, Iulia Sviridenko (dreapta), au semnat acordul privind resursele naturale.

Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat că acordul reflectă angajamentul ambelor părți pentru „o pace durabilă și prosperitate în Ucraina”.

Pentru autoritățile de la Kiev, acordul este considerat esențial pentru a putea accesa ajutorul militar american, punctează sursa citată. Vicepremiera Ucrainei, Iulia Sviridenko, care a călătorit miercuri, 30 aprilie, la Washington pentru semnarea acordului, a declarat pe platforma X că noul fond va „atrage investiții globale în țara noastră”.

Potrivit reprezentantei Kievului, parteneriatul va include proiecte în domeniul mineralelor, petrolului și gazelor, însă resursele vor rămâne proprietatea Ucrainei.

Conform sursei citate, acordul prevede o colaborare egală, în proporție de 50:50, și va trebui ratificat de Parlamentul de la Kiev. Totodată, Statele Unite s-au angajat să ofere Ucrainei noi forme de sprijin, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană.

Departamentul Trezoreriei al SUA a emis un comunicat de presă privind noul Fond de Investiții pentru Reconstrucția Ucrainei. Reporterii BBC menționează că tonul comunicatului este considerabil mai solidar cu Ucraina decât cel exprimat în mod obișnuit de administrația Trump.

În comunicatul emis, partea americană a făcut referire la „invazia pe scară largă a Rusiei” și a subliniat că „nicio persoană sau stat care a finanțat ori susținut mașinăria de război a Rusiei nu va beneficia de pe urma reconstrucției Ucrainei”.

Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a afirmat într-un mesaj video că acest acord va contribui la „valorificarea potențialului de creștere economică al Ucrainei”.

Kremlinul nu a comentat, deocamdată, acordul încheiat.

Președintele american Donald Trump a susținut în mod repetat că semnarea acordului este o condiție prealabilă pentru oferirea oricăror garanții de securitate viitoare Ucrainei.

Potrivit proiectului de acord, Ucraina va permite accesul Statelor Unite la o parte din resursele sale naturale în schimbul viitorului sprijin militar american.

Totuși, înțelegerile actuale sunt considerabil mai limitate decât ceea ce își dorea Trump inițial, respectiv ca Ucraina să ramburseze integral ajutorul militar acordat de SUA de la începutul războiului. Președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a reușit să obțină anumite concesii din partea Washingtonului.

Anterior, semnarea acordului a fost amânată după ce autoritățile americane au acuzat partea ucraineană că a încercat să modifice anumite prevederi în ultimul moment. Documentul urma a fi semnat în februarie, însă a eșuat în urma unui schimb tensionat de replici la Casa Albă, când președintele Donald Trump l-a acuzat pe Volodîmîr Zelenski că „se joacă cu declanșarea celui de-Al Treilea Război Mondial”.

Progresul în negocieri a avut loc la doar câteva zile după o întrevedere directă între Trump și Zelenski, desfășurată la Vatican, în marja funeraliilor Papei Francisc. Între timp, discuțiile dintre Moscova și Washington privind un posibil armistițiu în Ucraina continuă lent.

Miercuri seara, 30 aprilie, într-o intervenție telefonică pentru presa americană, Trump a declarat că l-a presat pe Zelenski, în timpul întâlnirii de la Vatican, să finalizeze acordul.

„I-am spus că e un lucru foarte bun dacă putem încheia un acord și tu îl semnezi,” a afirmat Trump, adăugând: „Rusia e mult mai mare și mai puternică. Rusia avansează necontenit.”