Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Directorul Agenției Centrale de Informații…

Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA, William Burns, vizită secretă la Kiev: A discutat cu Volodimir Zelenski despre planurile de război ale Rusiei – The Washington Post

La sfârșitul săptămânii trecute, directorul Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA), William Burns, a întreprins o vizită secretă la Kiev, relatează The Washington Post, citând surse. În cadrul vizitei, directorul CIA, William Burns, l-a informat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care sunt evaluările Statelor Unite cu privire la planurile de război ale Rusiei pentru „următoarele săptămâni și luni”.

Potrivit surselor citate de The Washington Post, Zelenski și Burns au discutat despre cât timp mai poate conta Ucraina pe ajutorul din partea Statelor Unite și a Occidentului, după ce republicanii au câștigat majoritatea în Camera Reprezentanților.

„Directorul Burns a vizitat Kievul, unde s-a întâlnit cu colegi de la serviciile secrete ucrainene, precum și cu președintele Zelenski și a confirmat sprijinul nostru continuu pentru Ucraina în apărarea acesteia împotriva agresiunii ruse”, a spus oficialul american pentru WP.

Vizita lui Burns vine într-un moment critic în războiul din Ucraina. Forțele ruse desfășoară un asalt masiv în apropierea orașului Bahmut din estul Ucrainei, care provoacă zilnic victime pe ambele părți.

Statele Unite au anunțat pe 19 ianuarie un nou pachet de ajutor militar de 2,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, care va include muniție pentru sistemele de rachete antiaeriene NASAMS și HIMARS cu lansare multiplă, opt sisteme de apărare aeriană Avenger, 59 de vehicule de luptă pentru infanterie Bradley, 90 de vehicule blindate Stryker, 53 de vehicule rezistente la mine, cunoscute sub numele de MRAP, și alte tipuri de armament.

„Cele mai recente atacuri aeriene ale Kremlinului împotriva infrastructurii critice a Ucrainei demonstrează încă o dată impactul devastator al războiului brutal al Rusiei în Ucraina. Acest pachet oferă muniții NASAMS suplimentare și sisteme de apărare aeriană Avenger pentru a ajuta Ucraina să contracareze o serie de amenințări cu rază scurtă și medie de acțiune și să consolideze apărarea aeriană stratificată a Ucrainei. Cele 59 de vehicule blindate Bradley IFV incluse în acest pachet, împreună cu cele 50 de Bradley oferite anterior, la 6 ianuarie, și cele 90 de vehicule Stryker APC va asigura Ucraina cu două brigăzi de capacitate blindată”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării al SUA.