Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   CSM din România examinează astăzi…

CSM din România examinează astăzi solicitarea ministrului Justiției privind revocarea șefei DNA

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii din România (CSM) va discuta astăzi, 27 februarie, solicitarea ministrului Justiţiei privind revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi. Ministrul Tudorel Toader a confirmat că va participa la şedinţa CSM, relatează AGERPRES.

„În întâmpinarea interesului general suscitat de avizul consultativ solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, Secţia pentru procurori informează opinia publică cu privire la faptul că urmează să ia în discuţie solicitarea ministrului Justiţiei privind revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în şedinţa stabilită pentru ziua de marţi, ora 14,00, la sediul Consiliului’”, a anunţat Secţia pentru procurori a CSM din România.

Secţia pentru procurori a CSM dă un aviz consultativ,  iar decizia finală îi aparține preşedintelui României, Klaus Iohannis. Revocarea șefei DNA implică trei factori decizionali:

  • propunerea ministrului Justiției;
  • avizul consultativ al CSM;
  • decizia finală a președintelui României.

Ministrul Justiţiei din România, Tudorel Toader, a cerut, joi seara, 22 februarie, revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la șefia DNA. Asta, după ce a prezentat un raport privind activitatea managerială de la DNA, în care o acuză pe Kovesi de „comportament autoritar”, „implicare în achetele altor procurori”, dar și alte fapte „de netolerat într-un stat de drept”.

135 din cei 183 de procurori de la DNA îi iau apărarea Codruței Kovesi, șefa instituției. Anchetatorii contestă raportul ministrului Justiției Tudorel Toader. Procurorii anticorupție spun că sunt în dezacord cu raportul ministrului Justiției. Aceștia transmit printr-un comunicat că vor să tragă un semnal de alarmă asupra „perspectivelor sumbre ale independenței Justiției și ale viitorului luptei anticorupție”.