Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Coronavirusul. Tot ce trebuie să…

Coronavirusul. Tot ce trebuie să știi despre infecția care te poate ucide

În ultimele zile, coronavirusul, un virus care poate provoca decesul persoanelor infectate, s-a răspândit în mai multe țări, existând cazuri suspecte inclusiv în România și Ucraina, țări vecine cu R. Moldova. Nici unul însă nu s-a confirmat.

Deocamdată, autoritățile de la Chișinău nu au anunțat niciun caz suspect. Chiar și așa, instituțiile din domeniul sănătății sunt în alertă.

ZdG vă oferă cele mai importante informații despre coronavirusul care a acaparat în ultimele săptămâni atenția opiniei publice.

Nu există tratament specific

Coronavirusul face parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS (sindromul acut respirator sever), potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Simptomele sunt și ele diverse, de la febră la insuficiență renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit ușor de la o persoană la alta, altele, nu.

După o incubație de 8 – 12 zile, tabloul clinic al sindromului respirator din Orientul Mijlociu debutează printr-o pneumonie banală cu febră, frisoane, mialgii, cefalee, tuse, dispnee, si poate duce la o detresă respiratorie acută sau uneori la o insuficiență renală. Au fost semnalate de asemenea simptome gastrointestinale, inclusiv diareea.

Tratamentul este simptomatic. În prezent nu este disponibil nici un tratament specific antiviral, cu excepția ciclosporinei A. Vaccinurile sunt în curs de evaluare. 

Între timp, mai multe țări au luat măsuri pentru a-și proteja cetățenii. Statele Unite au anunțat sâmbătă că organizează un zbor charter în această duminică pentru a repatria cetăţenii şi diplomaţii americani din oraşul chinez Wuhan, centrul epidemiei provocate de noul coronavirus, a anunţat sâmbătă Wall Street Journal (WSJ), preluat de Reuters.

Avionul va transporta circa 230 de persoane – diplomaţi de la consulatul SUA, precum şi cetăţeni americani şi familiile lor.

Şi Franţa va lua măsuri similare, anunţă sâmbătă ziarul South China Morning Post, preluat de asemenea de Reuters.

Infecția a fost confirmată în Franța, Coreea de Sud, Japonia, Nepal, Thailanda, Singapore, Vietnam, Taiwan, Australia și SUA.

În România și Ucraina, țări vecine cu R. Moldova, presa a relatat despre cazuri suspecte, dar nici unul nu s-a confirmat, până acum.

41 de decese în China

Coronavirusul a provocat deja 41 de decesuri la nivel mondial, toate în China. Peste 1300 de cazuri de îmbolnăvire erau înregistrate sâmbătă, 25 ianuarie, astfel că numărul persoanelor decedate poate varia de la o oră la alta. Ultima victimă din China a coronavirusului este un medic în vârstă de 62 de ani.

Potrivit People’s Daily, medicul Liang Wudong, care s-a aflat în prima linia în lupta cu noul virus, a murit sâmbătă din cauza coronavirusului, la vârsta de 62 de ani. Medicul este a 41-a persoană care a murit în China din cauza noului virus.

UPDATE: Numărul deceselor a ajuns la 54.

Recomandările Ministerului Sănătății

La 23 ianuarie, a avut loc conferința de presă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu privire la ultimele date despre cazurile noi de coronavirus (2019-nCoV) și situația curentă în lume. OMS recomandă măsuri de precauție individuală și nu declară la această oră stare de urgență în sănătate publică și careva restricții de călătorie sau comerț.

În contextul acțiunilor de prevenire, dar și depistare precoce a 2019-nCoV, conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, anunță că a avut o întrevedere, la 23 ianuarie, cu Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chişinău, E.S. Zhang Yinghong. 

În cadrul întâlnirii, părțile au discutat despre măsurile de vigilență în răspândirea virusului, precum și măsurile de prevenire a apariției acestuia pentru a garanta sănătatea şi siguranţa cetățenilor R. Moldova. 

Oficialul chinez s-a arătat deschis pentru a oferi tot suportul informativ necesar țării noastre despre evoluția răspândirii 2019-nCoV și pașii întreprinși de autoritățile Chineze. La întrevedere au mai participat reprezentanții Agenției Naționale de Sănătate Publică și ai Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Situaţia epidemiologică la nivel național privind infecția cu Coronavirusul de tip nou este monitorizată zilnic de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). În caz de suspecție sau depistare a cazurilor de boală infecțioasă, echipele specializate antiepidemice sunt gata să intervină operativ.

Ministerul precizează că laboratorul virusologic din cadrul ANSP dispune de facilități, echipament și personal pregătit pentru efectuarea diagnosticului de laborator a celor mai frecvente virusuri: gripale (A și B), și non gripale (VRS, Coronavirus, incl. MERS-CoV) și bacterii (Pneumococ, Hemophilus influenzae tip B, staphilococ) pentru confirmarea infecțiilor respiratorii acute.

Simptomele noului coronavirus sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli, dar pot fi însoţite de febră şi oboseală, tuse uscată şi dispnee (dificultate în respiraţie), precizează instituția.

În scopul prevenirii cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV), Organizația Mondială a Sănătății recomandă respectarea măsurilor de precauție, prin:

  • evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;
  • spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu oamenii bolnavi sau cu mediul în care se află aceștia;
  • evitarea contactului strâns cu fermele de animale sau cu animalele sălbatice;
  • călătorii cu simptome de infecție respiratorie acută trebuie să respecte eticheta tusei (mențineți distanța, acoperiți gura în timpul tusei și strănutului, spălați-vă pe mâini).

În cazul simptomelor care indică prezența unei boli respiratorii, înainte, în timpul călătoriei sau după, călătorii sunt încurajați să solicite asistență medicală și să informeze lucrătorii medicali despre istoricul călătoriei, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.