Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Consilier al președintelui Ucrainei: „Rusia…

Consilier al președintelui Ucrainei: „Rusia nu va ataca intenționat R. Moldova, dar există probabilitatea unor distrugeri accidentale”

Sursa: president.gov.ua

Rusia nu va ataca intenționat teritoriile României și R. Moldova, spune ​consilierul președintelui Ucrainei Mihail Podoliak, „însă probabilitatea unor distrugeri accidentale pe teritorii adiacente, evident că există”. Declarațiile au fost făcute de oficialul de la Kiev în cadrul unui interviu pentru presa română.

Fiind întrebat despre pericolul ca portul Giurgiulești să fie atacat cu drone de către Federația Rusă, cum au fost atacate alte porturi ucrainene din apropiere, consilierul a afirmat că „totul este într-un posibil pericol, pentru că Federația Rusă nu dispune de arme de înaltă precizie, care să ajungă exact în țintele pe care le alege”.

„Din păcate pentru lume, Rusia deține armamentul arhaic, în cantități mari, respectiv, riscurile sunt pentru toți, inclusiv pentru regiunile adiacente, aproape de Ucraina”, a menționat Podoliak, în interviul pentru HotNews.

De asemenea, acesta a spus că Rusia a fost văzută, pentru mult timp, ca o țară care ar avea dreptul să încalce dreptul internațional, iar alte țări, inclusiv R. Moldova, ar fi fost privite ca fiind lipsite de suveranitate.

„Mult timp Rusia a fost văzută ca o țară care ar avea dreptul să încalce dreptul internațional. Dacă e să vorbim despre țările din fosta Uniune Sovietică, precum Ucraina, Moldova, Georgia, Kazahstan și altele, mult timp s-a considerat că aceste țări nu au suveranitatea lor pe deplin, adică doar Rusia ar avea această suveranitate, fiind moștenitoare a URSS, iar din acest motiv Rusia ar avea dreptul să facă tot ce vrea în această regiune.

Aceste lucruri se schimbă lent, dacă această țară va fi lăsată la fel, ea va comite fărădelegi în dimensiuni și mai mari”, a mai declarat ​consilierul președintelui Ucrainei.

Pe 24 iulie, armata rusă a lansat un atac masiv cu drone asupra porturilor ucrainene Reni (peste Dunăre de Galați) și Izmail (în Deltă). Rusia a vizat depozitele de cereale și infrastructura de export, a scris presa din România.

Exploziile s-au produs luni, la primele ore ale dimineții, și au fost vizibile și din România. Pe rețelele de socializare românești și ucrainene au fost postate mai multe videoclipuri care par a arăta drone care cad peste portul Reni, aflat peste Dunăre de Galați.