Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Companiile din UE nu mai…

Companiile din UE nu mai au voie să exporte în Rusia bunuri de lux în valoare mai mare de 300 de euro. UE impune noi sancțiuni Federației Ruse

Uniunea Europeană a aprobat în unanimitate marți, 15 martie, o nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia sa în Ucraina, care includ interdicții privind investițiile în sectorul energetic rusesc, exporturile de bunuri de lux și importurile de produse siderurgice din Rusia, scrie Reuters.

Sancțiunile, care intră în vigoare marți, după publicarea în Jurnalul Oficial al UE, îngheață, de asemenea, activele mai multor oameni de afaceri care sprijină statul rus, printre care proprietarul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici.

Comisia Europeană a precizat marți că sancțiunile includ „o interdicție de mare amploare privind noile investiții în întregul sector energetic rusesc”.

Interdicțiile vizează marile companii petroliere rusești Rosneft, Transneft și Gazprom Neft, dar membrii UE vor putea în continuare să cumpere petrol și gaze de la acestea, notează sursa citată.

De asemenea, va fi impusă o interdicție totală a tranzacțiilor cu unele întreprinderi de stat rusești legate de complexul militar-industrial al Kremlinului, a precizat executivul UE. Blocul UE a ajuns luni la un acord preliminar privind noile sancțiuni și nu au fost ridicate obiecții înainte de termenul limită convenit.

Se estimează că interdicția privind importurile de oțel rusesc va afecta produse în valoare de 3,3 miliarde de euro (3,6 miliarde de dolari).

De asemenea, companiile din UE nu vor mai avea voie să exporte bunuri de lux în valoare mai mare de 300 de euro, inclusiv bijuterii. De asemenea, vor fi interzise exporturile de mașini care costă mai mult de 50.000 de euro.

Pachetul interzice, de asemenea, agențiilor de rating de credit din UE să emită împrumuturi Rusiei și companiilor rusești, ceea ce, potrivit Comisiei, va restricționa și mai mult accesul acestora la piețele financiare europene.

Cele mai recente sancțiuni urmează după trei runde de măsuri punitive care au inclus înghețarea activelor băncii centrale ruse și excluderea din sistemul bancar SWIFT a unor bănci ruse și belaruse.

UE a convenit să retragă Rusiei statutul de „națiune cea mai favorizată”, ceea ce dă undă verde la tarife punitive pentru bunurile rusești sau la interdicții totale de import.