Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Compania Boeing, dată în judecată…

Compania Boeing, dată în judecată de acționari pentru că „a ales profitabilitatea în detrimentul siguranţei avioanelor”

boeing

Problemele legale ale Boeing s-au intensificat odată cu apariţia unui nou proces, ce acuză compania de fraudarea acţionarilor prin ascunderea deficienţelor aeronavelor 737 Max, înaintea a două prăbuşiri, care au determinat menţinerea la sol a avioanelor la nivel global, transmite Mediafax.ro.

Potrivit plângerii, Boeing „a ales profitabilitatea în detrimentul siguranţei avioanelor şi al onestităţii”, prin lansarea pe piaţă a modelului 737 Max, pentru a concura cu Airbus, renunţând la caracteristici „extra” sau „opţionale”, care ar fi putut preveni prăbuşirile. Richard Seeks, principalul reclamant, a declarat că aceste compromisuri au început să iasă la iveală după prăbuşirea aparatului Ethiopian Airlines, care a ucis toate cele 157 de persoane aflate la bordul aeronavei, petrecută la cinci luni după prăbuşirea Lion Air, în urma căreia au murit 189 de persoane.

Seeks a adăugat că a achiziţionat 300 de acţiuni Boeing la începutul lunii martie, pe care le-a vândut în pierdere, în decursul ultimelor două săptămâni.

Boeing se confruntă cu multe alte procese legate de cele două accidente, intentate de familiile victimelor. Compania a raportat o scădere a comenzilor de avioane în primul trimestru, la 95, comparativ cu cele 180, înregistrate cu un an în urmă. În urma menţinerii la sol, la nivel global, a aeronavelor 737 Max, nu s-a mai înregistrat nicio comandă pentru acest model.

Pe 5 aprilie, curent, compania a anunţat că intenţionează să reducă producţia lunară de modelului la 42 de avioane, de la 52 şi că a făcut progrese în ceea ce priveşte actualizarea software-ului acestuia, pentru a preveni accidentele ulterioare.

Citiţi şi:

R. Moldova suspendă zborurile cu aeronave de tip Boeing 737 MAX, după catastrofa aviatică din Etiopia