Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Armenia şi Azerbaidjanul s-au angajat…

Armenia şi Azerbaidjanul s-au angajat luni „să nu recurgă la forță” în conflictul privind enclava Nagorno-Karabah

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinian și președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev au avut luni, 31 octombrie, o întrevedere la Soci, în sud-vestul Rusiei, anunță serviciul de presă al Kremlinului. În cadrul întrevederii a fost adoptată o declarație comună prin care Armenia și Azerbaidjan se angajează „să nu recurgă la forță” pentru a găsi o soluție la conflictul asupra enclavei Nagorno-Karabah.

Întrevederea a avut loc la o lună după ciocnirile de la frontieră care s-au soldat cu peste 200 de morți.

Astfel, prin declarația comună, Baku şi Erevan s-au angajat să „nu folosească forța” precum şi „să soluționeze toate disputele exclusiv pe baza recunoașterii reciproce a suveranității şi integrității teritoriale”.

„Am convenit să ne abținem de la folosirea forței sau amenințarea utilizării acesteia, să discutăm și să rezolvăm toate problemele exclusiv pe baza recunoașterii reciproce a suveranității, integrității teritoriale și inviolabilității frontierelor, în conformitate cu Carta ONU și Declarația din 1991 de la Alma-Ata”, se arată în declarația adoptată.

Cele două părți au subliniat, de asemenea, „importanța pregătirilor active în vederea încheierii unui acord de pace între Azerbaidjan şi Armenia pentru a asigura o pace durabilă şi pe termen lung în regiune”.

Armenia şi Azerbaidjanul s-au confruntat în doua rânduri, în 2020 şi în anii 1990, pe tema suveranității asupra enclavei Nagorno-Karabah din Azerbaidjan, care este populată de armeni. La mijlocul lunii septembrie a început o altă agravare la granița dintre Armenia și Azerbaidjan. Armenia a acuzat Azerbaidjanul că îi bombardează teritoriul, Baku a răspuns că acesta este un răspuns la o „provocare”. Peste 200 de persoane au murit sau dispărut în Erevan, iar 80 de soldați au fost uciși în Azerbaidjan.