Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova a început importul…

R. Moldova a început importul de gaze naturale din România

R. Moldova a început importul gazelor naturale din România prin intermediul gazoductului Iași – Ungheni, care a fost construit cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Conform contractului semnat, pe parcursul anului 2015 în R. Moldova va fi livrat peste un milion de metri cubi de gaze, la un preț de 1010 lei românești pentru 1000 m3.

În opinia viceministrului Economiei Valeriu Triboi, începutul importurilor de gaze naturale constituie un pas important în procesul de implementare a strategiei Guvernului Republicii Moldova de a se conecta la piața energetică a Uniunii Europene, care oferă cele mai bune soluții pentru consolidarea securității energetice a statului.

Contractul de vânzare- cumpărare a gazelor naturale de companiile Energocom din Moldova și OMV Petrom Gas din România a fost semnat la 22 decembrie 2014.

Construcția conductei de gaz Iași-Ungheni a costat 26 de milioane de euro, dintre care 7 milioane au fost oferite sub formă de grant de Uniunea Europeană. Gazoductul are lungimea de 43,2 km și capacitatea de 1,5 miliarde de metri cubi.