Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Președinta Maia Sandu, despre criza…

Președinta Maia Sandu, despre criza gazelor naturale: „Trebuie cu toții să economisim și să ne pregătim pentru o iarnă complicată”

Președinta țării Maia Sandu spune că încercările autorităților de a identifica gaze naturale la prețuri accesibile pentru R. Moldova, deocamdată, nu au dat roade. Șefa statului spune că autoritățile vor face „tot ce pot ca să asigure țara cu resurse energetice”, însă „cetățenii ar trebui să economisească încălzire și energie, și să se pregătească pentru o iarnă complicată”. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

„În acest an prețurile sunt foarte mari, și aici este vulnerabilitatea majoră a R. Moldova. R. Moldova încă nu are claritate pe contractul în derulare cu Gazprom, nu există certitudine că Gazprom va furniza cantitățile de care avem nevoie, în conformitate cu contractul. Încercările de a identifica gaze naturale la prețuri accesibile, și a construi rezerva, până când nu au dat roade.

Se discută cu mai multe potențiale surse, dar prețul este foarte înalt. Pentru cetățenii R. Moldova acest preț este inaccesibil. O să vedem care sunt rezultatele discuțiilor pe care le are Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și dacă putem să avem opțiuni alternative”, a explicat președinta Sandu.

O opțiune alternativă ar putea fi Azerbaidjanul, dar „prețul acolo este foarte înalt”, spune șefa statului.

„Știu că se discută în continuare (cu Azerbaidjanul n. r.), dar nu există o finalitate. (…) O înțelegere poate fi făcută doar dacă există înțelegerea pe preț. (…) Se discută cu România. (…) Păcura, este o soluție parțială. Cu păcură s-ar putea încălzi cel puțin câteva orașe din țară, dar și este deficit de păcură pe piață. Guvernul a încercat să facă rezerve. Acum înțeleg că poate cumpăra o cantitate mai mică și sperăm că în următoarele săptămâni/luni ar putea să achiziționeze și restul cantității. Dar e deficit, prețurile sunt mari. Este o problemă energetică care-i afectează pe toți, dar în special pe R. Moldova pentru că noi suntem mai săraci, avem resurse mai puține”, a declarat președinta Maia Sandu.

În aceste condiții, șefa statului Maia Sandu spune că cetățenii trebuie să înțeleagă că situația este dificilă, trebuie să economisească și să se pregătească pentru o iarnă complicată.

„Cetățenii R. Moldova trebuie să înțeleagă că situația este dificilă și trebuie să întreprindă toate măsurile pe care le pot întreprinde pentru ca să economisească încălzire și energie, așa cum fac toți oamenii din UE și din alte țări care sunt afectați de acestă criză. (…) Autoritățile vor face tot ce pot ca să asigure cu resurse energetice în iarnă. Guvernul lucrează la un program pentru a compresa cheltuielile păturilor vulnerabile pentru încălzire și gaze, dar există această incertitudine, există riscuri și trebuie cu toții să economisim și să ne pregătim pentru o iarnă complicată”, a mai spun Maia Sandu.

Săptămâna trecută, Parlamentul a ratificat acordul de împrumut dintre R. Moldova și BERD, în sumă de 300 de milioane de euro, pentru implementarea proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale”.

Potrivit documentului, Guvernul R. Moldova va contracta un împrumut în sumă de 300 de milioane de euro în scopul creării stocurilor strategice de gaze naturale și diversificării surselor de aprovizionare. Astfel, vor fi diminuate riscurile legate de posibilele limitări sau sistări în furnizarea gazelor naturale în contextul situației politice și a evoluției piețelor energetice din regiune.

Anterior, Legislativul anunța că, creditul va fi debursat în două tranșe a câte 100 de milioane și 200 de milioane de euro, corespunzător. Banii vor fi utilizați pentru achiziționarea de rezervă a gazelor naturale în scopuri de urgență și în scopul diversificării surselor de aprovizionare.

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”.

Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021.

Pe 27 ianuarie, Agenția Proprietății Publice (APP) anunța că a pregătit documentația de atribuire aferentă procedurii de achiziție publică privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.

În luna aprilie 2022, viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, anunța că de la 1 mai, gigantul rus Gazprom ar putea rezilia contractul cu Moldovagaz în contextul în care până acum nu s-a reușit auditarea datoriei Moldovagaz față de grupul Gazprom pentru gazele furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.

Pe 12 aprilie, SA „Moldovagaz” a anunțat că a expediat către gigantul rus „Gazprom” o cerere în scris privind prelungirea perioadei de valabilitate a înțelegerilor referitor la auditul și semnarea unui acord de stingere a datoriilor istorice.

După invazia Rusiei în Ucraina, prețul la resursele energetice a crescut constant în R. Moldova. Sunt înregistrate scumpiri la energia electrică, gaze naturale, produse alimentare și altele.