Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Premier Energy cere ANRE să…

Premier Energy cere ANRE să aprobe prețuri noi de furnizare a energiei electrice

Imagine simbol

Premier Energy solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) diminuarea prețurilor de furnizare a energiei electrice.

Astfel, potrivit documentului publicat pe pagina web a ANRE, consumatorii finali din centrul și sudul țării ar urma să achite 2,41 lei/kWh (fără TVA), cu 16 bani mai puțin decât prețul actual – 2,57 lei/kWh.

„La baza acestei solicitări se află prețurile de procurare a energiei electrice pentru necesităţile consumatorilor finali, tarifele în vigoare pentru serviciile de transport şi pentru serviciile de distribuţie a energiei electrice, ultima prognoză a indicatorilor macroeconomici publicată în luna octombrie curent, precum şi costurile şi veniturile aferente dezechilibrelor”, a explicat compania.

Acum 5 zile, și „Furnizarea Energiei Electrice Nord” (FEE-Nord) a cerut ANRE micșorarea tarifului pentru energia electrică. Astfel, consumatorii finali din nordul țării ar putea să achite 2 lei și 90 de bani per kWh, adică cu 30 de bani mai puțin decât tariful în vigoare –  3 lei și 20 de bani per kWh.

Solicitarea Premier Energy a fost recepționată de ANRE la data de 3 noiembrie, fiind publicată marți, 7 noiembrie, iar cererea FEE-Nord a fost expediată Agenției pe 1 noiembrie.

Deocamdată, nu este cunoscut când autoritatea publică centrală de reglementare și monitorizare a sectoarelor din domeniul energetic va examina solicitările companiei.

Ultimele tarife au fost aprobate de ANRE în ședința de miercuri, 5 iulie, când au fost diminuate prețurile reglementate pentru furnizarea energiei electrice de către Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și de către S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” (FEE Nord).

SA Energocom a anunțat, la sfârșitul lunii octombrie, că a prelungit contractul de achiziție a energiei electrice cu Centrala termoelectrică din regiunea transnistreană (MGRES), până la sfârșitul anului 2024.

Potrivit unui comunicat emis de societatea pe acțiuni, costul energiei rămâne același ca și pe parcursul ultimelor luni, constituind 66 de dolari/MWh.