Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ULTIMA ORĂ/ Contractul de achiziție…

ULTIMA ORĂ Contractul de achiziție a energiei electrice de la MGRES, prelungit până la sfârșitul anului 2024

Imagine simbol

SA Energocom anunță miercuri, 25 octombrie, că a prelungit contractul de achiziție a energiei electrice cu Centrala termoelectrică din regiunea transnistreană (MGRES), până la sfârșitul anului 2024.

Potrivit unui comunicat emis de societatea pe acțiuni, costul energiei rămâne același ca și pe parcursul ultimelor luni, constituind 66 de dolari/MWh.

Sursa: Energocom

Conform graficului agreat de părți, în luna noiembrie MGRES va livra malului drept al râului Nistru circa 257 mii MWh, ce constituie peste 90% din necesar, exceptând centralele de termoficare din Chișinău și Bălți și cele din surse regenerabile.

„În orele de vârf, la necesitate, suplimentar vor fi contractate volume de energie electrică de la producători din Ucraina și România, precum și de pe bursa română OPCOM”, notează reprezentanții Energocom.

În lunile de iarnă, odată cu pornirea CET-urilor care produc și energie electrică, volumul de energie electrică achiziționat de la MGRES va scădea spre 230-250 mii MWh, astfel pondere va constitui aproximativ 65% din necesarul malului drept al râului Nistru.

„Contractul cu MGRES permite consumatorilor din dreapta Nistrului să aibă tarife accesibile în comparație cu alte țări din regiune”, susține Energocom.

Compania de stat Energocom a semnat, pe 3 decembrie, un contract de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), controlată de o companie de stat din Rusia, pentru luna decembrie, astfel întreaga cantitate de gaze naturale livrată de Gazprom merge spre regiunea transnistreană. În schimbul celor 5,7 milioane de metri cubi de gaze livrate de Gazprom, malul drept achiziționează energie electrică.

Din 1 noiembrie, în lipsa unui contract de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), după ce Gazprom a redus cantitatea de gaze naturale furnizată, R. Moldova a cumpărat energie electrică din România.

Din luna iulie, consumatorii finali din centrul și sudul țării achită 2,57 de lei/kWh, cu 42 de bani mai puțin decât prețul anterior – 2,99 de lei/kWh. Consumatorii din nordul țării achită 3,20 de lei/kWh pentru energia electrică furnizată de FEE Nord, cu 38 de bani mai puțin decât prețul anterior – 3,58 de lei/kWh.