Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ANRE a micșorat prețurile reglementate…

ANRE a micșorat prețurile reglementate pentru furnizarea energiei electrice de către Premier Energy și FEE Nord

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat în ședința de miercuri, 5 iulie, diminuarea prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice de către Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și de către S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” (FEE Nord).

Astfel, consumatorii finali din centrul și sudul țării urmează să achite 2,57 lei/kWh, cu 42 de bani mai puțin decât prețul actual – 2,99 lei/kWh.

Consumatorii din nordul țării vor achita 3,20 lei/kWh pentru energia electrică furnizată de FEE Nord, cu 38 de bani mai puțin decât prețul în vigoare – 3,58 lei/kWh.

Hotărârea ANRE intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Conform notei de argumentare a ANRE, factorii care au influențat diminuarea prețului energiei electrice furnizate de Premier Energy sunt:

  • diminuarea prețului de procurare a energiei electrice de la furnizorul central cu circa 20%, micșorându-se astfel costurile aferente procurării energiei electrice cu circa 198,6 mil. lei;
  • diminuarea cheltuielilor aferente energiei electrice procurate cu circa 246,8 mil. lei, ca urmare a reducerii prețurilor de procurare a energie de la furnizorii din regiune;
  • diminuarea costurilor pentru prestarea serviciilor de distribuție cu circa 146 mil. lei, ca urmare a reducerii tarifelor pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice de către Î.C.S. „Premier Energy Distribution” S.A.

ANRE a transmis miercuri, 28 iunie, că urmare a ultimelor evoluții pe piața de energie electrică și în baza analizelor efectuate, constată premise de micșorare a prețurilor pentru furnizarea energiei electrice de către furnizorii serviciului universal și de ultimă opțiune.

În acest context, Agenția anunță că examinează „în regim urgent” solicitările furnizorului Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și ale operatorului sistemului de distribuție Î.C.S. „Premier Energy Distribution” S.A.

Totodată, ANRE a solicitat S.A „Furnizare Energie Electrice Nord” să prezinte cererea de ajustare a prețurilor.

De la mijlocul lunii aprilie, consumatorii Premier Energy, din centrul și sudul țării, achită 2,99 lei/kWh, iar consumatorii operatorului S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, din nordul republicii, achită 3,58 lei/kWh.