Parlamentul a votat. Cum vor fi stabilite prețurile plafon la carburanți

Prețurile plafon la carburanți vor fi stabilite de către Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE) o dată la trei luni și nu la fiecare două săptămâni, cum este în prezent. Astăzi, 20 iulie, Parlamentul a votat în ambele lecturi Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii privind piaţa produselor petroliere. ANRE urmează ca, în termen de trei luni, să aducă Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere în concordanță cu prezenta lege.

Proiectul, înregistrat în Parlament la 16 iulie, curent, vine să modifice și să completeze art. 4 alin. (4) al Legii privind piaţa produselor petroliere, prin extinderea perioadei pentru stabilirea de către Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a prețurilor plafon, de la două săptămâni la un trimestru, și cu stabilirea dreptului ANREde a ajusta prețurile plafon pe parcursul trimestrului doar în cazul devierilor mai mari de 10% a cotațiilor medii Platts raportate la cursul mediu valutar al BNM.

Autorul proiectului, deputatul neafiliat, Vladimir Cernat, a propus ca art. 4 alin. (4) să fie modificat după cum urmează: „La stabilirea preţurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale importate în raport cu cotațiile medii Platts se va ţine cont de categoria şi calitatea produselor petroliere principale prin utilizarea coeficienţilor de multiplicare pentru fiecare tip de produs, prevăzuţi în Metodologia formării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere. Trimestrial, în funcţie de cotaţiile Platts din perioada precedentă, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică stabileşte preţurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale şi le publică pe pagina sa web. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică ajustează prețul plafon pe parcursul trimestrului în cazul devierilor mai mari de 10% a cotațiilor Platts care duc la diminuarea prețurilor plafon, iar în cazul devierilor mai mari de 10% a cotațiilor Platts care duc la majorarea prețurilor plafon, Agenția este în drept să ajusteze prețurile plafon la solicitarea agenților economici. Se interzice comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale la un preţ ce depăşeşte preţul plafon stabilit de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică”.

„Necesitatea acestor modificări și completări derivă din impactul social sporit negativ ce a fost determinat de ultimele acte administrative ale ANRE de plafonare a prețurilor pentru comercializarea produselor petroliere principale, generând proteste în masă. Aceste acte de plafonare, într-un final, au și fost contestate în interesele consumatorilor în instanțele de judecată competente, fiind invocată netransparență în procesul de formare și plafonare a prețurilor pentru produsele petroliere”, se arată în Nota informativă la proiect.

ANRE urmează ca, în termen de trei luni, să aducă Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere în concordanță cu prezenta lege. În prezent, ANRE stabilește prețurile plafon la fiecare două săptămâni.

La 29 mai, ANRE a afișat prețuri majorate pentru comercializarea cu amănuntul a carburanților.  După anunțarea scumpirilor, automobiliștii au anunțat proteste. La scurt timp, Guvernul a cerut suspendarea deciziei privind majorarea prețurilor. Drept urmare, ANRE a anunțat că își suspendă decizia și revine la prețurile afișate anterior. În pofida deciziei ANRE, zeci de șoferi s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale pentru a-și exprima nemulțumirea față de majorarea prețurilor la benzină și motorină.

Ulterior, la 10 iulie, curent, ANRE a emis un nou ordin de majorare a prețurilor plafon la carburanți, însă, la doar câteva ore de la afișarea noilor prețuri plafon, Judecătoria Chișinău a suspendat ordinul ANRE, după ce Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței a depus o cerere suplimentară prin care a contestat această majorare a prețurilor.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *