Liderii pieței de asigurări din R. Moldova în 2017

Piața de asigurări din R. Moldova a înregistrat în anul 2017 un volum de prime brute subscrise în valoare de 1,5 miliarde lei, în creștere cu 4,8% față de anul 2016, arată datele preliminare ale Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF), informează xprimm.md. Cifrele arată o schimbare în clasamentul societăților de profil, astfel că MOLDASIG revine pe prima poziție (cu o cotă de piață de 14,32%), urmată în clasament de două societăți cu capital austriac − DONARIS VIG și GRAWE Carat Asigurări, între care există o diferență a subscrierilor de doar 3 000 de lei.

ASTERRA Asigurări urmează în clasament pe poziția a patra (9,86% cota de piață), urmată de GENERAL Asigurari (9,68%) și KLASSIKA Asigurari (9,60%).

În ceea ce privește despăgubirile achitate de companii, acestea au fost de 507,9 milioane de lei, în scădere față de 2016 cu 2,15%. Cele mai multe despăgubiri au fost plătite de către DONARIS VIG (78, 5 milioane de lei), MOLDASIG (78,1 milioane de lei) și ALLIANCE Insurance Group (65,8 milioane de lei).

Asigurările auto obligatorii (RCA și Carte Verde), în topul vânzărilor

Asigurările auto obligatorii (RCA și Carte Verde) au atins valoarea de 673 milioane de lei in 2017, sau circa 47% din totalul pieței de asigurare, arată datele preliminare ale CNPF.

Separat, asigurările de răspundere civilă internă (RCA) au totalizat 353 milioane de lei (o pondere de 24,5% pe piața de asigurări), în timp ce polițele Carte Verde (pentru cei care circulă peste hotare) s-au ridicat la 320 milioane de lei (22,2%). Comparativ cu anul 2016, asigurările RCA au crescut cu 8%, iar Carte Verde cu 3%, mai arată datele CNPF.

Referitor la despăgubirile plătite, se observă o scădere în cazul Carte Verde, de peste 29%, iar în cazul segmental de RCA, valoarea este aproximativ similară cu cea înregistrată în 2016.

Liderii pieței de asigurări auto obligatorii

GENERAL Asigurări, companie care și-a început activitatea la sfârșitul anului 2016, s-a clasat pe primul loc după volumul de vânzări a asigurărilor RCA, cu un total de 59 milioane de lei și o cotă de piață de 16,67%, urmată de MOLDASIG (15,77%) și DONARIS VIG (12%).

Clasamentul companiilor de asigurări din R. Moldova în funcție de vânzările înregistrate pentru asigurări RCA, 2017/Sursa: xprimm.md

În ceea ce privește segmentul de Carte Verde, liderul pieței este MOLDASIG, având o pondere de 17,23% în total vânzări pe acest segment, urmat de KLASSIKA Asigurari (16,38%) și GENERAL Asigurări (15,97%).

Clasamentul companiilor de asigurări din R. Moldova în funcție de vânzările înregistrate pentru asigurări Carte Verde, 2017/Sursa: xprimm.md

În prima lună a acestui an, companiile de asigurări din R. Moldova au vândut circa 28 mii de polițe Carte Verde, cu aproape 6 mii de polițe mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017, arată datele Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA) furnizate la solicitarea portalului xprimm.md.

Numărul de asigurări Carte Verde eliberate/Sursa: xprimm.md

„Această evoluție se datorează, în mare parte, unei creșteri de 36% a polițelor emise în ianuarie pe un termen de 15 zile, în zona 3 (toate țările sistemului Carte Verde), fiind și o perioadă de vacanțe, în care tot mai mulți aleg să plece în străinătate”, a declarat pentru xprimm.md Alina Osoianu, Director Executiv al BNAA.

Cele mai multe certificate Carte Verde au fost vândute de GENERAL Asigurări − 6 336, urmată  de MOLDASIG (5 159) și de DONARIS VIG (3 341).

 

Foto antet: e-dp.ro

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *